1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kylät keräävät tarinansa talteen

Lähialueiden tarinat ja historia kiinnostavat ihmisiä. Moni vanha tarina kerkeää kuitenkin vaipua unohduksiin, ennen kuin perimätieto saadaan kerättyä talteen. Kyläyhdistykset ovat ottaneet historiankirjoituksen harteilleen.

Kuva: Mari Karjalainen / Yle

Kirjaprojekti on yleensä koko kyläyhdistyksen yhteinen ponnistus, vaikka kirjoittaminen on annettu yhden tai muutaman henkilön tehtäväksi.

Tuorein kainuulainen kyläkirja on Kuluntalahden kyläyhdistyksen viime kevättalvena julkaisema teos. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Parviaisen mukaan kyläkirjalla oli jo kiire.

- Nykyisin perimätieto katkeaa helposti. Ennen tieto levisi, kun lapset kuuntelivat kyläreissuilla tarinoita.

- Nyt perimätietoa kerkesi jo hävitä ennen kirjaprojektin alkua. Harmittaa, etten ollut tarpeeksi aktiivinen jo aikaisemmin, kertoo Parviainen.

Kyläkirja ei ole aina täyttä totta

Projekti aloitettiin avoimilla tarinatuokioilla, missä kyläläiset kertoivat vapaasti muistojaan. Lopulta muisteloita olisi ollut enemmän kuin kirjaan saatiin sovitettua.

- Valitettavasti kaikista taloista ei saatu tarinoita ylös. Mutta täytyy ymmärtää, ettei kirjaan voi saada kaikkea, tuumii Parviainen.

Siinä on kaikenlaista perimätietoa. Sitä voi miettiä, onko se totta vai tarua.

Heikki Parviainen

Kyläkirja yhdistää faktaa ja sepitteisiä tarinoita. Kuluntalahden kyläkirja koostuu arkistotiedoista ja kyläläisten muisteloista.

- Siinä on kaikenlaista perimätietoa. Sitä voi miettiä, onko se totta vai tarua, vinkkaa Parviainen.

Pääasiassa kirja tarjoaa tietoa, kuinka kylässä on ennen asuttu, ja kuinka se on kehittynyt suosituksi asuinalueeksi. Moni tarina liittyy läheiseen Kajaani-Paltamo junarataan.

- Junayhteyden rakentaminen tähän lähelle on ollut iso ponnistus. Se on piristysruiske ja arvokas asia koko kylälle.

Kirjoittaja, Aarno von Bell, on kyläkoulun entinen opettaja, joten Kuluntalahden koulun vaiheet käydään kirjassa tarkkaan läpi.

- Koulu täyttää ensi keväänä 60-vuotta, joten kirja on nyt ajankohtainen, sanoo Parviainen.

Kova työ palkitsee vuosiksi eteen päin

Yhteinen kirjaprojekti on piristänyt Kuluntalahtea. Kyläyhdistyksen puheenjohtajana Parviainen toivoo, että kirjasta olisi iloa sekä nykyisille että tuleville kuluntalahtelaisille. Uusille asukkaille kirja tarjoaa tietoa asuinalueen menneistä vuosista.

Kuva: Mari Karjalainen / Yle

- Ellet mennyttä tunne, et voi uuttakaan rakentaa, lausuu Pariviainen vanhan sananlaskun.

Kuuden vuoden projekti oli monivaiheinen ja isotöinen. Puheenjohtaja on kuitenkin Aaro von Bellin kirjoittamaan kokonaisuuteen tyytyväinen.

- Tuntui jo välillä, että valmistuukohan kirja koskaan. Sitten päätin, etten luovu puheenjohtajuudesta ennen kuin kirja on valmis, nauraa Parviainen.

Ylen toimitukset eri puolilla Suomea ja radion ajankohtaisohjelmat käsittelevät aina torstaisin yhteistä teemaa. Yle Radio Suomen Ajantasan Torstaiseuran aiheena on suomalainen kirjallisuus 10.10. klo 14.30-15.00.