1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansalaisjärjestöt vaativat suuryrityksiä avaamaan kirjanpitoaan maakohtaisesti

Kansalaisjärjestöjen mielestä suuryritysten pitäisi joutua julkistamaan kirjanpitotietonsa maakohtaisesti. Näin verojen välttely tulisi vaikeammaksi. Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan raportointivelvollisuus lisäisi vain byrokratiaa.

talous

Suomalaiset kansalaisjärjestöt vaativat poliitikkoja toimiin, jotta kansainvälisten yritysten liian aggressiivinen verosuunnittelu saataisiin estettyä. Muun muassa Kepan, Finnwatchin ja Pelastakaa Lapset ry:n kampanja Kauas verot karkaavat pyrkii siihen, että eurooppalaiset yritykset velvoitettaisiin julkistamaan maakohtaiset kirjanpitotietonsa.

Saataisiin päivänvaloa sille, millä tavalla yritykset suunnittelevat veroja ja harrastavatko ne aggressiivista verosuunnittelua tai verovälttelyä.

Eva Nilsson

– Näin saataisiin tietää, millaiset talousluvut yrityksessä on, oli se sitten Sambiassa, Hollannissa tai Suomessa. Samalla saataisiin päivänvaloa sille, millä tavalla yritykset suunnittelevat veroja ja harrastavatko ne aggressiivista verosuunnittelua tai verovälttelyä, selittää kampanjassa mukana olevan Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Eva Nilsson.

Nilssonin mukaan 80 prosenttia verovälttelystä ja suoranaisesta veronkierrosta on monikansallisten yritysten tekemää.

– Jos me saisimme enemmän tietoa suurten monikansallisten yritysten toiminnasta, voisimme kuihduttaa niiden aggressiivista verosuunnittelua, hän toteaa.

Ongelmana väärinymmärrysten mahdollisuus

Elinkeinoelämän etujärjestössä EK:ssa ei maakohtaisesta raportoinnista innostuta. EK:n veroasiantuntija Virpi Pasasen mukaan ehdotuksessa on monia ongelmia.

Yksi ongelma on tietenkin hallinnollinen lisäbyrokratia, jota yritykselle tällaisesta raportoinnista aivan suotta aiheutuu.

Virpi Pasanen

– Yksi ongelma on tietenkin hallinnollinen lisäbyrokratia, jota yritykselle tällaisesta raportoinnista aivan suotta aiheutuu. Varmasti ainakin osa näistä tiedoista on jo yrityksillä, mutta ne täytyy kerätä useasta lähteestä. Eivät ne sinne raporttiin automaattisesti siirry, hän toteaa.

Pasasen mukaan toinen ongelma on, että kansainvälinen verotus on niin vaikeaa, että maakohtainen raportointi voitaisiin ymmärtää helposti väärin.

– Jos yritys kertoisi esimerkiksi maittain kirjanpidollisen tuloksen ja maksamansa verot, olisi tiedossa kaksi asiaa, jotka eivät ole oikeastaan missään tekemisissä keskenään. Niiden vertaaminen ei tuottaisi oikeaa arviota siitä, mikä yhtiön verotuksen taso on. Huolena siis on, että tuodaan informaatiota, joka oikeastaan kertoo osittain väärää tietoa, hän sanoo.

Hallitusohjelmassa lupaus asian edistämisestä

Laillisen verosuunnittelun ja laittoman veronkierron välille jää ongelmallinen harmaa alue. Se ei ole lain hengen mukainen, mutta se ei oikein tehtynä ole laitontakaan. Kysymys kuuluukin, kuinka paljon yritykset voivat verosuunnittelua harrastaa.

Ei voi olettaa, että yritykset maksavat mahdollisimman paljon veroja.

Virpi Pasanen

– Enpä vielä ole kuullut siitä yksityishenkilöstä, jota hirvittävästi paheksuttaisiin sen takia, että hän jakaa keittiöremontin eri vuodelle kuin kylpyhuoneremontin, sen takia, että saa kotitalousvähennyksen. Yritykset tekevät tavallaan samantyyppistä suunnittelua, tosin eri mittasuhteessa. Ei voi olettaa, että yritykset maksavat mahdollisimman paljon veroja, Pasanen sanoo.

Elinkeinoelämän nihkeästä suhtautumisesta huolimatta kansalaisjärjestöt uskovat kampanjansa onnistumiseen. Hallitus on luvannut hallitusohjelmassa edistää maakohtaisten tilinpäätöstietojen julkistamista ja EU:n puheenjohtajamaa Liettua on tehnyt EU:ssa aloitteen asiasta. Nyt Suomi hioo omaa vastaustaan ehdotukseen.

– Me ollaan kyllä nyt aika toiveikkaita, koska tämä on edennyt poliittisesti aika paljon viime vuosina. Tämä viimeisin aloite on Euroopan unionin neuvostossa käsiteltävänä.

Lue seuraavaksi