Hautala kiistää puuttuneensa Greenpeace-tapaukseen

Hautala korosti Washingtonissa, ettei hän yrittänyt millään lailla puuttua rikosoikeudellisiin kysymyksiin tapauksen suhteen.

politiikka
Valtio-ohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala köyhyyden vastaisessa paneelikeskustelussa.

Kehitysyhteistyöministeri Heidi Hautala (vihr.) kiistää antaneensa minkäänlaisia ohjeita siitä, pitäisikö valtion omistaman jäänmurtajayhtiön tehdä rikosilmoitus Greenpeacen aktivistien toimista. Greenpeacen aktivistit nousivat jäänmurtajille kahdesti viime vuoden keväänä.

Washingtonissa vierailulla oleva valtion omistajaohjauksesta vastaava Hautala sanoo Pekka Timosen ottaneen omasta aloitteestaan yhteyttä Arctia Shippingin johtoon. Timonen toimi tapahtumahetkellä valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston ylijohtajana.

- Kuulin omistajaohjauksen kautta siitä, että siellä mahdollisesti ollaan puuhaamassa rikosilmoitusta. Silloin käytiin hyvin yleistä keskustelua siitä, että olisi syytä edistää pikemminkin vuorovaikutusta ja dialogia näiden osapuolten kesken, Hautala kertoo.

- Mutta en missään nimessä ole ohjeistanut ylijohtaja Timosta tässä asiassa.

Hautala sanoo kuulleensa rikosilmoitusasiaan puuttumisesta jälkikäteen.

- Kun minulle jälkikäteen kerrottiin tästä omistajaohjausosaston johtajan Timosen keskustelusta Arctia Shippingin johdon kanssa, pystyn täysin hyväksymään ne perustelut, jotka hän esitti.

Hautala myös korostaa, ettei ole yrittänyt millään lailla puuttua rikosoikeudellisiin kysymyksiin tapauksen suhteen.

- Tässä ei ole estetty rikosilmoituksen tekemistä. Kyse on siitä, että valtio-omistaja haluaa, että yritysvastuuta noudatetaan. Silloin yritysvastuu tässä tilanteessa on myöskin sitä, että täytyy voida olla vuorovaikutuksessa erilaisten sidosryhmien kanssa. Tämä ei ole mielestäni millään tavalla sopimatonta tai epänormaalia puuttumista asioihin.

Hautala kertoo myös antaneensa jo selvityksen pääministeri Jyrki Kataiselle (kok.). Pääministeri sanoi aamulla odottavansa Hautalan selvitystä.