1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Riitta on paiskinut töitä 54 vuotta ilman lomia

Keskustelu eläkeiästä käy Suomessa kuumana. 78-vuotias Riitta Alander on toiminut kauppiaana yli 50 vuotta, mutta edelleenkään eläkepäivät eivät pyöri vaatekaupan veteraanin mielessä.

Kotimaan uutiset
Riitta Alander vaateliikkeessään.
Jenna Minkkinen / Yle
Riitta Alander vaateliikkeessään.
Jenna Minkkinen / Yle

Multian keskustassa vaateliike Asun tilat ovat Riitta Alanderin koti ja työpaikka. Työura alkoi aikanaan kotitilan karjakkona ja 24-vuotiaana Alander perusti sekatavarakaupan. Vaateliikkeen omistaja nainen on ollut jo 46 vuotta.

Koskaan ei tarvitse ajatella, että millähän tämän päivän kuluttaisi.

Riitta Alander

- Kun oma koti on tässä samassa, niin olen tavallaan aina kotona. En ole valintaani katunut ja aina olen työstäni tykännyt, kertoo Alander keinutuolissaan istuen.

Varsinkin alkuaikoina talous oli tiukalla ja siitä muistuttaa yhä muun muassa kaupan lyhyt ja ytimekäs nimi Asu.

- Ei ollut rahaa pitempään nimeen ja piti laittaa kaikkein lyhin mahdollinen nimi ja se oli kolme kirjainta, valomainoksen kirjaimet kun olivat niin kalliita. Olisin laittanut nimeksi Riitan puoti, mutta ei ollut rahaa, sillä pankkilainalla on lähdetty liikkeelle.

Kanta-asiakkaista moni jo mullan alla

Vuosien saatossa Alander on nähnyt ja kokenut niin muodin muuttumiset kuin postimyynnin ja nettikaupankin tulon alalle. Alanderin kaupassa ei pintamuotia ole juurikaan ollut tarjolla ja kauppaa tehdään yhä perinteisellä tyylillä.

- 70-, 80-, ja 90-luvuilla oli normaaleja hyviä vaatteita, joita meni paljon, oli leninkejä ja jakkupukuja, eikä 70-luvullakaan vielä naisille juurikaan housuja. 2000-luvulla alkoi oikeastaan kauppa hiljentymään, mutta aina tästä on leipä tullut.

Vaatekaupan ohessa Alander on aina ehtinyt myös vaihtaa ihmisten kanssa kuulumisia ja silloin tällöin hörpätä asiakkaiden kanssa kupposet kahvia.

- Kyllä täällä käy nykyään tuttuja ja tuntemattomia ja naapurikunnistakin asiakkaita. Paljon on tietysti uskollisista vakioasiakkaista jo mullan alla. Edelleen monien asiakkaiden kanssa on juotu täällä kahvia ja muisteltu menneitä.

Työtä ilman lomia

Alander kertoo, että ihanat ihmiset ovat saaneet hänet jaksamaan työntäyteistä arkea. Sairaslomallakaan Alander ei uransa aikana ole ollut, ellei sellaiseksi lasketa parin päivän poissaoloa suonikohjuleikkauksen jälkeen - lääkäri tosin kirjoitti lomaa viikon, mutta kauppias malttoi pitää siitä vain muutamanpäivän.

Aina olen työstäni tykännyt.

- En ole kaivannut lomia. Kaksi pyhää kun on, niin se on jo vähän liian pitkä aika. 54 vuotta on mennyt ilman lomia, mutta viikon olen kyllä ollut ja Lapissa käynyt.

Elämä on Alanderin mukaan yrittäjänä yhä niin hyvää, ettei eläkepäivien aika ole vielä ajankohtainen.

- Ei ole käynyt mielessä eläkkeelle jääminen. Tässä mennään päivä kerrallaan. Lopettaminen on vaikeaa varsinkin kun ei ole jatkajaa. Aamulla sitä tietää mitä tekee, eikä koskaan tarvitse ajatella, että millähän tämän päivän kuluttaisi, summaa Alander.

Lue seuraavaksi