Käänteentekevä havainto: Avaruudesta löytyi yksinäinen vaeltaja

80 valovuoden päässä maasta leijailee yksinäinen planeetta. Avaruustutkijat eivät ole ennen löytäneet planeettaa, joka ei kiertäisi tähteä.

tiede
Planeetta ja tähtiä
Taiteilijan näkemys PSO J318.5-22 -planeetasta Kauriin tähdistössä.AFP / Lehtikuva

Tähtitieteilijät ovat ensimmäistä kertaa löytäneet avaruudesta planeetan, joka ei kierrä tähteä. Tutkijat ovat pohtineet, voiko sellaisia kappaleita olla. Nyt asia on todistettu.

Planeetta sijaitsee Kauriin tähtikuvion suunnassa 80 valovuoden päässä maasta. Massaltaan kuusi kertaa Jupiterin kokoinen planeetta koostuu kaasusta.

Havainto tehtiin Havaijilla sijaitsevalla avaruusteleskoopilla. Itsenäisesti avaruudessa liikkuva planeetta on selvästi helpompi havaita kuin muut eksoplaneetat, jotka peittyvät usein omien aurinkojensa valoon. Yksin avaruudessa leijuva planeetta näkyy hyvin, sillä se hehkuu hieman omaa valoaan.

Tästäkin syystä avaruustutkijat ovat löydöstä innoissaan. Kyseessä on ilmeisesti hyvin nuori planeetta, jonka kehitystä päästään nyt tutkimaan hyvissä olosuhteissa.

- Emme ole koskaan nähneet tämänkaltaista vapaasti avaruudessa leijuvaa kappaletta. Sillä on kaikki nuoren planeetan piirteet, mutta se on avaruudessa aivan yksikseen, totesi Havaijin yliopiston tutkimusryhmän johtaja Michael Liu.

Uusi löytö myös hämärtää tähtien ja planeettojen välistä eroa. Tutkijat pohtivat nyt, voivatko vapaasti avaruudessa olevat planeetat syntyä samalla tavalla kuin tavalliset tähdet, ja päteekö sama tähtien ja planeettojen välimuotoihin, ns. ruskeisiin kääpiöihin.

Löydölle on annettu tieteellinen nimi PSO J318.5-22. Asiasta kertoi ensin tiedelehti Astrophysical Journal Letters.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset