1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Yksityiset influenssarokotteet loppuneet lääketukuista – julkisen puolen rokotteita enemmän kuin tarpeeksi

THL:n lääketukkukaupan johtajan mukaan syynä rokotteiden loppumiseen ovat tuotantovaikeudet ja viime vuonna yhdelle rokotteelle narkolepsiariskin takia annettu käyttörajoitus.

terveys

Yksityisen terveydenhuollon kausi-influenssarokotukset ovat loppuneet lääketukuista. Riskiryhmille tarkoitettuja rokotteita on kuitenkin julkisella puolella varastoissa enemmän kuin tarpeeksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lääketukkukaupan johtaja Pertti Sormunen huomauttaa, että monet yksityisen sektorin toimijat kuten työterveyshuollot ovat jo ostaneet ja varanneet itselleen etukäteen rokotteita.

– Mutta ne, jotka nyt heräävät niitä tilaamaan eivät niitä enää saa, Sormunen sanoo.

Hän ei pidä yksityisen puolen rokotteiden loppumista nyt kovin merkittävänä ongelmana.

– Tietysti jollekin yksittäiselle ihmiselle se voi olla hyvinkin ongelmallista, jos olisi halunnut sen rokotteen ja sitä ei ole saanut, Sormunen pohtii.

Rokotteiden loppuminen koskee niitä henkilöitä, jotka eivät kuulu riskiryhmiin eivätkä myöskään ole työterveydenhuollon piirissä. He eivät välttämättä enää saa ostettua apteekista itselleen rokotetta.

Viime vuoden rajoitus osasyynä

Sormunen ei osaa tyhjentävästi sanoa, mistä yksityisten rokotteiden loppuminen johtuu. Lääkeyhtiöillä on hänen tietojensa mukaan ollut vaikeuksia toimittaa tarpeeksi rokotteita. Myös viime syksynä narkolepsiariskin takia annettu käyttörajoitus on ollut osasyynä.

– Suomessa yhteen isoon ja suosittuun rokotteeseen kohdistuu THL:n antama käyttörajoitus, jolloin tämän rokotteen maahantuoja ei varmaan ole kovin paljon niitä tänä vuonna tuonut.

Riskiryhmille rokotteita runsaasti

Riskiryhmiä varten on tilattu terveyskeskuksiin 1,2 miljoonaa rokoteannosta. Riskiryhmiin kuuluvat muun muassa alle 3-vuotiaat lapset, 65 vuotta täyttäneet vanhukset ja raskaana olevat naiset.

– Kaikkina viime vuosina niitä on jäänyt käyttämättä. Ne eivät tule tänäkään vuonna loppumaan, Sormunen vakuuttaa.

Yksityiselle puolelle rokotteita toimitetaan vain murto-osa tästä määrästä. Viime vuonna yksityisen puolen rokotuksia toimitettiin 170 000 annosta.

Sormusen mukaan julkisen puolen rokotteita ei ole mahdollista antaa yksityisen puolen käyttöön.

– Ei siihen oikein ole mekanismia. Ne ovat kuitenkin julkisesti rahoitettuja eikä niitä kovin helposti voi myydä eteenpäin. Toisaalta yritämme vaikuttaa siihen, että ne jotka ovat oikeutettuja julkisesti rahoitettuihin rokotteisiin kävisivät ne hakemassa.

Yksityisten rokotteiden loppumisesta kertoi ensimmäisenä Apteekkari.fi (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi