Suomen vanhin kauppa jatkaa pian viidennessä sukupolvessa

Jalavan Kauppa Taivalkoskella täyttää 130 vuotta. Kauppa muistetaan erityisesti Kalle Päätalon Iijoki -sarjasta.

Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

- Minussa on laukkuryssän verta. Ehkä lähden vielä tuonne toreille kauppaamaan vanhaa rompetta, jota on kerääntynyt kaikki paikat täyteen, naurahtaa taivalkoskelainen Ari Jalava, joka jättää pian Suomen vanhimman kaupan viidennen sukupolven hoidettavaksi.

Taivalkoskelainen Jalavan Kauppa juhlii tänä vuonna 130-vuotistaivaltaan. Kauppa on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminnassa ollut yksityinen kauppa.

Taivalkoskelle kaupan perusti 1883 vienankarjalainen laukkukauppias Stephan Jakowleff, jonka poika muutti sukunimensä Jalavaksi 1920-luvulla.

- Uskon, että tällainen kauppa kannattaa tulevaisuudessakin. Pitää olla sinnikkyyttä. Seitsemän päivää viikossa olemme tehneet työtä kesät talvet, Ari Jalava huokaisee.

Kauppa on todellisuudessa vieläkin vanhempi. Jakowleffit tekivät kauppaa jo 1800-luvun puolivälin jälkeen Vienan Karjalassa, mistä suku siirtyi ensiksi Puolangalle ja sieltä 1870-luvulla Taivalkoskelle.

Kalle Päätalo teki tutuksi

Teen itse erämiehille rytikeppisauvoja. Vaimo valmistaa perinteisiä uskovaisten pastilleja.

Ari Jalava

Eräässä Iijokisarjan kirjassa nuori miehenalku Kalle Päätalo matkustaa isänsä Herkon kanssa 1920- ja 30-lukujen taitteessa ensimmäistä kertaa postiauton kyydillä kirkonkylään. Keskeisin paikka kirkonkylässä on kauppa, mistä Herkko ostaa pojalleen uuden lakin.

Tuo kauppa oli ja on juuri nyt juhliva Jalavan kauppa.

- Lähes poikkeuksetta asiakkaat mainitsevat Kalle Päätalon. Päätalon lukijat ovat löytäneet tämän kaupan sankoin joukoin. Näyttäisi siltä, että myös uudet, nuoremmat Päätalon tuotannon lukijat ovat alkaneet vierailla kaupassa, Ari Jalava toteaa.

Kauppa, majapaikka ja kahvila

Jalavan kaupasta löytyy tänä päivänä vanhoja aikoja henkiviä tuotteita: jatsareita, hattuja, pussihousuja, hameita, korsetteja…

- Asiakkaat kysyvät usein, että onko tämä oikeastaan kauppa. Tai että onko tämä museo. Ja että elättääkö sinut kunta, Ari Jalava nauraa.

Jalavan Kaupan elättää lähinnä vaatekauppa. Lisäksi pirtissä ja piharakennuksessa järjestetään erilaisia juhlia.

Erikoisuuksiakin tuotevalikoimasta löytyy.

- Teen itse erämiehille rytikeppisauvoja. Vaimo valmistaa perinteisiä uskovaisten pastilleja, Jalava kertoo.

Uusi aika koitaa

Ari Jalava aloitti isänsä jälkeen kauppiaana 30 vuotta sitten. Toimintaa jatkaa vuoden vaihteen jälkeen poika Mikko Jalava.

- Sen verran uutta on luvassa, että viemme kaupan nettiin, Mikko Jalava lupaa.

Netistä ja nykyaikaisista vempeleistä vanhempi kauppias Ari Jalava ei huoli. Poika Mikko naureskelee, ettei isä ole koskaan koskenut sähköpostiin saatika käynyt pankkiautomaatilla.