1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Eljas muutti hunajaisen harrastushaaveen todeksi

Käynti silakkamarkkinoilla vei 13-vuotiaan Eljas Kokkosen keskelle harvinaista harrastusta. Nyt hän hoitaa omaa mehiläistarhaansa.

ilmiöt
Hunajatarhurit Mari ja Eljas Kokkonen
Hunajatarhurit Mari ja Eljas Kokkonen.Johanna Kasvinen / Yle

Eljas Kokkosen mehiläispesissä surisee. Ääni lupaa hyvää ja Turun Ruissalossa omaa hunajaa valmistuu neljässä pesässä. 13-vuotias tarhuri kertoo innostuksen syntyneen itsellekin vähän yllättäen.

- Pari vuotta sitten olin silakkamarkkinoilla. Eipä luulisi, että siellä törmäisi hunajaan, mutta niin kävi. Siellä oli paljon erilaisia hunajan maistelukojuja ja innostuin niistä oikein kovasti.

Eljas aloitti tuolloin heti äitinsä taivuttelun harrastuksen aloittamiseen. Äiti Mari Kokkonen kertoo, että suhtautui ajatukseen omista mehiläisistä ensin kielteisesti.

- Minulla oli kyllä hieman sulateltavaa aluksi. Tämä tuli vaan niin puskista! nauraa Mari Kokkonen nyt, pari vuotta myöhemmin.

Hunajaista oppia Liedosta

Mari Kokkonen sanoo, että mehiläisharrastuksen aloittaminen oli kaiken kaikkiaan varsin haasteellista. Onneksi heti harrastuksen alkuun saatiin avuksi oma mentor.

80-vuotias lietolainen Kaino suostui, että Eljas tulee hänelle oppipojaksi. Totesin aika pian, että minunkin kannattaa kyllä opetella homma, jotta meitä on siinä sitten kaksi.

Mari Kokkonen

- 80-vuotias lietolainen Kaino suostui, että Eljas tulee hänelle oppipojaksi. Totesin aika pian, että minunkin kannattaa kyllä opetella homma, jotta meitä on siinä sitten kaksi.

Pesiä piti aluksi tulla Kokkosille vain yksi, mutta niitä tulikin kerralla kolme.

- Se kaikki tapahtuikin aika vauhdilla siinä sitten! Mari Kokkonen kuvaa tarhauksen alkua.

Oma sato, paras sato

Viime kesänä hunajaa kertyi noin 40 kiloa ja sitä päästiin maistattamaan ja myymään muillekin. Onnistunut sato lämmittää nuoren mehiläistarhurin mieltä. ja erityisesti se ihan ensimmäinen hunajan keruu on jäänyt mieleen.

Erityisesti se ihan ensimmäinen hunajan keruu. Se oli niinku paras tunne ikinä!

Eljas Kokkonen

- Erityisesti se ihan ensimmäinen hunajan keruu. Se oli niinku paras tunne ikinä! kuvailee Eljas Kokkonen.

Eljaksella on myös oma hunajakokoelma. Oman hunajan lisäksi kokoelmassa on eri makuisia versioita yli kymmenestä maasta. Epäselvää ei ole, mikä niistä on kaikkein parasta.

- Tietenkin oma, Eljas sanoo ykskantaan.

Rohkea hunajan syö

Harrastus on Eljaksen ensikosketus työelämään ja oppia on tullut kuin itsestään myös taloudenpidosta.

Kyllähän tuollaista rohkeutta ja innostusta, mihin 13-vuotias poika pystyy...kyllähän se tarttuu!

Mari Kokkonen

- Eljas on maksanut kaikesta puolet ja myös myyntituotoista hän on saanut puolet, Mari Kokkonen kertoo.

Harrastus todella yhdistää äitiä ja poikaa. Ajan myötä on käynyt selväksi, ettei pelkästään Kaino-mentor ole se, joka on hommassa opettanut Kokkosia tai äiti poikaansa.

- Kyllähän tuollaista rohkeutta ja innostusta, mihin 13-vuotias poika pystyy...kyllähän se tarttuu! Mari Kokkonen nauraa.

Lue seuraavaksi