Lidlin omistaja tienasi vuodessa miljardin

Halpakauppaketju Lidlin perustaja ja omistaja Dieter Schwarz rikastuu vauhdilla. Manager Magazin -lehden julkaisemalla 500 rikkaimman saksalaisen listalla Schwarz on sijalla kolme. Schwarzin omaisuus kasvaa joka päivä reilulla 2,7 miljoonalla.  

talous
Lidl-kaupan kyltti.
Jens Buettner / EPA

Dieter Schwarzin 13 miljardin omaisuus on peräisin kaupankäynnistä yli 20 eri maassa. Schwarz-Gruppe toimii pääasiallisesti päivittäiskauppa-alalla. Sen tunnetuimat liikemerkit ovat Lidl ja Kaufland. Suomessa Lidl-myymälöitä on tällä hetkellä 140.

64-vuotias Schwarz perusti ensimmäisen Lidl-halpamyymälän Saksaan 40 vuotta sitten. Isänsä kuoleman jälkeen Dieter Schwarz otti yhtiön kokonaan omistukseensa.

Julkisuutta kaihtava Schwarz vetäytyi firman operatiivisesta johdosta vuosituhannen vaihteessa. Omaisuutta hän kerryttää Dieter-Schwarz-säätiöön, jonka tehtävänä on tukea tiedettä ja taidetta.

Saksassa nyt ennätykselliset 135 mijardööriä

Saksan rikkaimmat ja samalla Schwarzin kovimmat kilpailijat toimivat samalla alalla. Aldi-halpaketjun perustajat Karl Albrecht sekä Theo Albrechtin perikunta ovat kärkisijoilla 17.8 ja 16 miljardin omaisuudella.

Manager Magazinin listauksen mukaan Lidlin Schwarzin lisäksi myös BMW-perijätär ja Saksan rikkain nainen Susanne Klatten on kerryttänyt omaisuuttaan vuodessa kokonaisella miljardilla.

Saksassa on nyt ennätysmäärä huipputuloisia. 500 rikkaimman saksalaisen yhteenlaskettu omaisuus kasvoi vuodessa 5,5 prosenttia reiluun 528 miljardiin euroon.

Sadan huipputuloisen yhteenlaskettu omaisuus on tällä hetkellä vajaat 337 miljardia. Se ylittää selkeästi aiemman huippuvuoden 2008.

Rikkaimpien joukossa talouskriisi ei juuri näy. Kun vielä vuosi sitten Saksassa oli Manager Magazinin listauksen mukaan 115 miljardööriä, on heitä nyt 135.