1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Talibanin ampuma tyttö sai Saharov-palkinnon

Pakistanilainen 16-vuotias koulutyttö on saanut arvostetun Saharov-ihmisoikeuspalkinnon. Malala on kampanjoinut tyttöjen koulunkäyntioikeuden puolesta.

Malala Yousafzai. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Euroopan parlamentti on myöntänyt tämänvuotisen Saharov-ihmisoikeuspalkintonsa pakistanilaiselle Malala Yousafzaille, koulutytölle, jota ääri-islamilaiset taliban-militantit ampuivat.

Yousafzai on pitänyt internetissä blogia, jossa hän on kertonut tyttöjen elämästä ääri-islamilaisessa yhteisössä ja vaatinut tytöille oikeutta koulutukseen.

Talibanin asemiehet ampuivat 16-vuotiasta Malalaa - kuten hänet yleisesti tunnetaan - linja-autossa viime vuonna. Hän sai vakavia vammoja päähänsä. Hän on kuitenkin toipunut hyvin Britanniassa saamansa hoidon ansiosta.

Venäläisen fyysikon ja ihmisoikeustaistelijan Andrei Saharovin nimeä kantava palkinto annetaan erityisesti sanavapauden hyväksi tehdystä työstä. Palkintoon sisältyy 50 000 euron rahasumma.

Palkinnon aiempia vastaanottajia ovat olleet mm. Etelä-Afrikan vapaustaistelija ja presidentti Nelson Mandela sekä Myanmarin oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi.

Tänä vuonna ehdolla olivat myös yhdysvaltalainen tietovuotaja Edward Snowden sekä valkovenäläiset poliittiset vangit Ales Bialatski, Eduard Lobau ja Mykola Statkevich.