Eduskunnassa kirjallinen kysymys ulkomaalaiselle työvoimalle maksettavista lapsilisistä

Kansanedustaja Maria Tolppanen (ps.) haluaa tietää, miksi lapsilisää voidaan maksaa ulkomaille. Yle kertoi torstaina, että lapsilisää voidaan maksaa vierastyöläisen lapsesta, vaikka lapsi asuu ulkomailla.

politiikka
Kolme lasta päiväkodin pihalla
YLE

Eduskunnassa on jätetty kirjallinen kysymys ulkomaiselle työvoimalle myönnettävistä eduista. Yle Uutiset kertoi tänään, että ulkomaalaisille työntekijöille maksetaan lapsilisää myös tulijan kotimaahan jääville lapsille.

– On käynyt ilmi, että suomalaiset työnantajat houkuttelevat ulkomaista työvoimaa Suomeen lupaamalla palkanlisäksi lapsilisän tulijan kotomaahan jääville lapsille, kansanedustaja Maria Tolppanen (ps.) kirjoittaa kysymyksessään.

Tolppanen korostaa, että lapsilisät luotiin tasaamaan suomalaisten lapsiperheiden ja lapsettomien perheiden tuloeroja. Tolppanen sanoo pitävänsä ihmeellisenä, että suomalaisten auttamiseksi tarkoitettua lapsilisää ei ole pystytty korottamaan, mutta samaan aikaan tukea voidaan maksaa ulkomaille.

Miksi Suomi maksaa toisen maan kansalaisille lapsilisiä toiseen maahan, vaikka lapsilisät on tarkoitettu suomalaisille lapsille?

Kansanedustaja Maria Tolppanen (ps.)

– Miksi Suomi maksaa toisen maan kansalaisille lapsilisiä toiseen maahan, vaikka lapsilisät on tarkoitettu suomalaisille lapsille? Tolppanen kysyy puhemiehelle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.

Lapsilisää mainostetaan Ylen tietojen mukaan esimerkiksi Puolassa hyvänä bonuksena peruspalkan lisäksi. Näin saataisiin puolalaisia töihin Suomeen. Kansaneläkelaitos ei kuitenkaan ole törmännyt ilmiöön.

Lapsilisän maksu ulkomaille perustuu EU-lainsäädäntöön. Lainsäädäntö pätee myös suomalaisiin, jotka ovat töissä muussa EU-maassa ja joilla on lapsia Suomessa.