Maakuntakirjastoja uhkaavat supistukset

Opetus- ja kulttuuriministeriö kaavailee supistuksia maakuntakirjastojen määrään tai vaihtoehtoisesti määrärahoihin. Pohjalaisten maakuntakirjastojen osalta neuvotteluja käydään joulukuussa.

Kotimaa
Seinäjoen kaupunginkirjaston lasinen siluetti.
Kaupunginkirjasto Apila täyttää yhden vuoden Seinäjoella.Elina Niemistö/Yle

Julkisen talouden säästövaatimukset eivät jätä rauhaan koko kansan olohuoneita - kirjastojakaan. Opetusministeriön supistuskaavailuihin kuuluvat myös maakuntakirjastot. Onko kyse jopa maakuntakirjastojen lakkauttamisesta vai vain maarärahojen karsimisesta, selvinnee joulukuussa. Silloin käynnistyvät neuvottelut pohjalaiskirjastojen tulevaisuudesta.

Sivistystoimen tarkastaja Anneli Ketonen Pohjanmaan Ely-keskuksesta kertoo, että kyseessä on vasta esitys. Ovatko maakuntakirjastot todella uhattuna, sitä ei Ketonen vielä osaa sanoa.

- Ainakin uhat ovat kuntaliitoskunnissa, joissa irtisanomissuoja alkaa olla ohi, Ketonen miettii.

Ketonen pitää kuitenkin kirjastoja äärimmäisen tärkeänä lähipalveluna ja toivoo, että neuvotteluissa säilyisi maltti.

- Monella pienellä paikkakunnalla kirjastot ovat viimeisiä lähipalveluita, varsinaisia kulttuurikeskuksia tai monitoimitiloja, muistuttaa Ketonen.

Kirjaston sulkeminen ei pelasta kuntia

Seinäjoen uudesta kirjastosta on kehittynyt nopeasti todellinen kansan olohuone. Seinäjoen vs. kirjastotoimenjohtaja Marita Hakala kertoo, että kävijä- ja lainausmäärät ovat nousseet uudessa kirjastossa ihan uudelle tasolle.

Silti ei ole sataprosenttisen varmaa, onko uusi kirjasto etulyöntiasemassa, kun säästöistä ruvetaan neuvottelemaan.

- En tiedä, sen näkee sitten, toteaa Hakala.

Pohjanmaan Ely-keskuksen sivistystoimen tarkastaja Anneli Ketonen lisää, että aikoo taistella kirjastojen puolesta.

- Aion tukea kirjastoja neuvotteluissa. Kirjastojen menot ovat kuitenkin alle prosentin luokkaa kunnan budjetista, joten ei niiden sulkeminen kuntia pelasta, toteaa Ketonen.