1. yle.fi
  2. Uutiset

Pekka Ervasti: Mikolle illallinen

”Jos kaikki joustavat, kaikki myös voittavat”, sanoo yksi niukkastupon kätilöistä, STTK:n Mikko Mäenpää (sd). Hän aikoo itse joustaa siirtymällä ylimääräiselle lisäeläkkeelle 60 vuoden korkeassa iässä.

Yle Blogit
Pekka Ervasti
Lassi Seppälä / Yle

Maahan väännetään juuri nyt kovalla rytinällä keskitettyä tulosopimusta. Palkansaajille tarjotaan aluksi pariakymppiä ja 0,4 prosentin lisähiluja myöhemmin. Eipä ole kaksinen diili, mutta nyt on kaikkien joustettava.

Tätä mieltä on yksi keskitetyn arkkitehdeistä toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtajaja Mikko Mäenpää (sd).

Hiljentykäämme hetkeksi tarkastelemaan Mäenpään perusteluja yksityiskohtaisemmin. Hän toi niitä esille kirjoituksessaan viime viikon Suomen Kuvalehdessä. Ilmiselvästi hän tietää mistä puhuu.

”Suomi elää työllä”, Mäenpää toteaa artikkelissa, joka on otsikoitu: Mikä on Suomelle hyväksi?

Mäenpään 14 000 euron palkka jatkaa juoksemistaan myös sen jälkeen, kun hän jättää puheenjohtajantyön vuodenvaihteessa.

Tämä työperäinen totuus pätee myös Mikko Mäenpäähän. Myös Mäenpää elää työllä, josta hän saa 14 000 euron symbolisen kuukausikorvauksen. Sama palkka jatkaa juoksemistaan myös sen jälkeen, kun hän jättää puheenjohtajantyön vuodenvaihteessa. Näin on STTK:n pääkallonpaikalla sovittu.

Mäenpää jatkaa vuodenvaihteen jälkeen muutaman kuukauden erityistehtävissä entisellä puheenjohtajapalkalla. Mitä nämä erityistehtävät ovat, sitä emme tarkasti tiedä, koska Mäenpää ei ole halunnut niistä mitään julkisesti kertoa. Ne saattavat kuitenkin liittyä esimerkiksi kansainväliseen toimintaan.

Maapallon lauhkealla ja myös trooppisella vyöhykkeellä järjestetään tavan takaa erilaisia globaaliin talouteen ja työmarkkinoihin liittyviä konferensseja, joissa suomalaisen toimihenkilökeskusjärjestön korkean tason edustajan läsnolo on hyvinkin perusteltua.

Akuutti kainoilu julkisuuden edessä on outoa Mäenpäälle, sillä tämä Mikko Vilkastuksena tunnettu työmarkkinajohtaja on yleensä ollut valmis lausumaan mikrofonille näkemyksiään mistä tahansa työelämän pulmakysymyksestä.

Omassa palkkasopimuksessaan Mäenpää lymyilee ammattiliitto Pron puheenjohtajan Antti Rinteen (sd) leveän selän takana. Rinne on myös STTK:n hallituksen varapuheenjohtaja. Isoksi mieheksi hän omaa räjähtävän lähtönopeuden. Rinne pompahtelee konttoristaan ulossäännöllisesti kuin käkikellon käki paheksumaan työntantajien sikamaista ahneutta, mutta Mäenpään järjestelyissä hän ei näe mitään outoa.

Mäenpäällä lisäeläke alkaa juosta jo 60-vuotiaana, siis muutamaa vuotta ennen kuin normityöeläke normiduunarin kohdalla.

Kyseessä on jo aikaisemmin päätetty järjestely, vanha käytäntö ja ymmärrettävä ratkaisu Mäenpään kaltaisen avainhenkilön kohdalla. Tai kuten Mäenpää itse asian Suomen Kuvalehdessä ilmaisee: ”Osaaminen on avain menestykseen”.

Kirjoituksessaan Mäenpää toteaa lisäksi, että ”työllä kustannetaan myös hyvä työeläkejärjestelmämme”.

Totta joka sana – ja pätee myös Mäenpään oman lisäeläkkeen kohdalla. Hänellä se alkaa juosta jo 60-vuotiaana, siis muutamaa vuotta ennen kuin normityöeläke normiduunarin kohdalla.

Mutta työllä se on kustannettu myös Mäenpään lisäeläke, nimittäin STTK:n omien jäsenliittojen duunarien työllä tai oikeammin työstä saadusta palkasta maksetuilla ay-jäsenmaksuilla. Rinteen mukaan myös tämä lisäeläke on vanha koeteltu käytäntö ja Mäenpään kohdalla siitäkin on sovittu jo vuosia sitten.

Mäenpään lisäeläkeestä sopiminen ei varmaankaan ollut STTK:ssa helppoa, sillä yleisestihän ollaan sitä mieltä, että Suomessa eläkeikää pitäisi päinvastoin korottaa ja työruria pidentää, mutta kuten Mäenpää Suomen Kuvalehden kirjoituksessa toteaa: ”Joskus pitää tehdä vaikeita ratkaisuja, jotta myöhemmin on, mitä jakaa”.

Eri mieltä ei voi olla myöskään Mäenpään kirjoituksen sen johtopäätöksen kanssa, että suomalainen yhteiskunta on polarisoitunut: ”on menestyjiä ja häviäjiä”.

Pitää vain osata valita, kenen joukoissa seisoo.

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimituksen päällikkö

Lue seuraavaksi