1. yle.fi
  2. Uutiset

Kekkoselta varastettiin silmälasit ja muuta kummaa

Silloin tällöin kuuluu uutisia patsaiden ja muistomerkkien tärvelemisestä. Nyt on Kostamuksessa varastettu Kekkoselta silmälasit päästä.

Kotimaan uutiset
Pääministeri Aleksei Gosyginin ja presidentti Urho Kekkosen patsaan paljastustilaisus Kostamuksessa syyskuussa 2013
Kainuun Liitto / Samu Puuronen

Kekkosen lasien kohtalosta kertoo _Novosti Kostamukshi -_lehti nettisivullaan. Asian uutisoi Suomessa Kainuun Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Uutisen mukaan Kekkos-patsaan lasit ovat kadonneet viimeisen kolmen viikon aikana. Lasit on saatu jo Kostamuksen poliisin haltuun. Suomen presidentti Urho Kekkosta ja Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosyginia esittävä patsas paljastettiin Kostamuksen 30-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä syyskuun puolivälissä.

Kekkonen ei ole ainoa valtionpäämies, jota esittävä patsas on joutunut ilkivallan kohteeksi oman maansa ulkopuolella. Viime viikolla Yle Uutiset kertoi Puolan Gdanskissa sijaitsevasta Yhdysvaltain presidentti Ronald Reaganin patsaasta, jolta oli viety vasen käsivarsi. Muistomerkin toinen hahmo, Paavi Johannes Paavali toista esittävä hahmo oli jätetty ehjäksi.

Pää on kysyttyä kamaa

Sotkamossa yritettiin pari vuotta sitten viedä kirjailija Veikko Huovisen tuotannolle omistetulta Havukka-ahon ajattelijalta pää. Kuvanveistäjä Nina Ternon veistämän ajattelijan kaulaan oli tehty iso viilto, mutta katkaisu oli jäänyt pahasti kesken. Ilkivallan tekijä on edelleen teillä tietymättömillä.

Kurjemmin on käynyt Kööpenhaminassa Edvard Eriksenin Pieni merenneito -patsaalle. Sen pää on sahattu irti kahdesti. Ensimmäisen kerran pää ja ruumis erotettiin vuonna 1964. Pää jäi kadoksiin, joten se valettiin uudelleen. Tämä pää sahattiin poikki vuonna 1998, mutta se palautettiin läheiselle TV-asemalle. Patsaalta vietiin myös oikea käsi, mutta sekin saatiin takaisin.

Lue seuraavaksi