Hyppää sisältöön

Liikenneturvallisuuden helpoimmat keinot ovat jo käytössä

Liikennekuolemat on saatu vähenemään, mutta tästä eteenpäin keinoja joudutaan yhä tarkemmin etsimään. Ratkaisevin turvatekijä on yhä kuskin oma varovaisuus. Tien ja auton kunto ovat tärkeitä, mutta kuljettaja pystyy pitkälti paikkaamaan puutteita oikealla asenteella. Myös ajoterveyden merkitys on kasvussa.

Kuva: Marjut Suomi / Yle

Onnettomuuksien vähentämiskeinoja on etsitty Tampereella Poliisiammattikorkeakoulun seminaarissa. Tapahtuma keräsi koolle noin sata poliisia ja muuta alan asiantuntijaa. 

Liikenneonnettomuuksien vähentäminen on monimutkaisempi tehtävä kuin äkkiä voisi luulla. Paljon on saatu aikaan, mutta yhä viime vuonna maanteillä menetettiin runsaat 250 ihmishenkeä. Useimmiten on kuskista kiinni, miten käy, muistuttaa Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen:

- Tien ja ajoneuvon kunnolla on merkitystä, mutta vaikka niissä olisi puutteita, niin ihminen on se viimeinen, ratkaiseva lenkki.

Lisäpainoa ajoterveydelle

Joidenkin arvioiden mukaan joka viides kuolonkolari voi johtua terveyssyistä - ruumillisista tai henkisistä. Tähän viittaavat etenkin onnettomuuksien tutkijalautakuntien raportit.

Liikennepoliisi työssä nopeuksien, turvavöiden ja rattijuoppouden valvonta pysyy painopisteenä. Liikkuvan poliisin päällikkö Kari Rantala näkee, että kuljettajien terveysseurantaa kannattaa tehostaa.

- Ollaan sellaisessa kunnossa tai podetaan sellaisia sairauksia, että se vaikeuttaa tiellä liikkumista. Koulutusta pitäisi saada, poliiseille ja uskoisin että myös lääkäreille.

Rantala pitää edistysaskeleena, että Helsingin yliopistoon on saatu liikennelääketieteen professuuri. Sen odotetaan ajan mittaan parantavan kuljettajien terveydentilan seurantaa ja ylläpitoa. 

Valtiontalouden tarkastusvirasto arvioi äskettäin, että halvimmat ja tehokkaimmat keinot liikenneturvallisuuden hyväksi on jo käytetty. Esimerkiksi kohtaamisonnettomuuksia vähentäisi epäilemättä keskikaiteiden rakentaminen, mutta tierahat ovat tätä nykyä lujassa.

Kunnon kansalaisillekin mietittävää

Kuljettajan asenteisiin vaikuttamisen luulisi olevan halvempaa. Mutta onkohan näin - vaikeaa se ainakin on, pahoittelee Anna-Liisa Tarvainen Liikenneturvasta. Kovapäiset ongelmakuskit ovat vain pieni joukko.

- Paljon parantamisen varaa on myös siinä suuressa massassa, joka tavallaan kokee olevansa hyviä kuljettajia ja kunnollisia tienkäyttäjiä,

Liikkuva poliisi yhdistetään pian paikallispoliisiin. Tämän on epäilty heikentävän liikennevalvontaa. Poliisista kuitenkin muistutetaan, että voimavaroja voidaan tilanteen mukaan siirrellä myös muusta poliisityöstä liikennevalvontaan päin.