Sote-kanteluiden hitaaseen käsittelyyn luvassa helpotusta

Kanteluiden käsittelyajat ovat venyneet jopa yli vuoteen, vaikka tavoite on kahdeksan kuukautta. Eniten huomautettavaa asiakkailla on muun muassa sosiaalihuollon puolella lastensuojelussa ja toimeentulotukiasioissa.

Kotimaa
Mies lukee lomaketta sosiaaliviraston palvelupisteessä
Yle

Sosiaali- ja terveydenhuollosta tehtyjen kantelujen käsittely on ruuhkautunut pahoin Etelä-Suomen aluehallintovirastossa.

Kanteluita on tullu jo kolmen vuoden ajan sisään enemmän kuin ehditään käsitellä. Käsittelyajat ovat venyneet jopa yli vuoteen, vaikka tavoitteena on saada kantelut käsiteltyä kahdeksan kuukauden sisällä.

Ruuhkaa aiotaankin purkaa lisämiehityksellä vuoden ajan kuluvasta kuusta alkaen. Toiveissa on, että uudistuva hallintolaki antaisi lisää keinoja käsitellä kielteistä palautetta paikallistasolla ilman pitkää kantelumenettelyä.

Eniten kanteluita tulee tyytymättömyydestä palvelun laatuun tai saatavuuteen. Etelä-Suomen aluehallintoviraston johtaja Satu Koskela sanoo, että alueet, joista kanteluita tulee terveydenhuollossa eniten, ovat perusterveydenhuollon vastaanottotoiminta ja sosiaalihuollossa toimeentulotuen, lastensuojelun ja vanhustenhuollon asiat.

- Jos asian käsittely viipyy vaikka kaksi vuotta, on ymmärrettävää, että asiakkaat ovat turhautuneita ja kokevat, että heidän vaikutusmahdollisuutensa ovat olemattomat. Heikentää kansalaisen oikeusturvaa selvästi, jos kanteluratkaisut viivästyvät kohtuuttomasti, Koskela toteaa.