Alice Munro sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon

Munro on kanadalainen novellikirjailija. Häneltä on suomennettu kahdeksan kokoelmaa.

kulttuuri
Alice Munro

Kanadalainen Alice Munro saa tämänvuotisen Nobelin kirjallisuuspalkinnon. 82-vuotias Munro on novellikirjailija, jolta on käännetty suomeksi useita kokoelmia.

Hänet on aiemmin palkittu koko tuotannostaan toisella arvostelulla kansainvälisellä kirjallisuuspalkinnolla, Booker Internationalilla, sekä useilla oman maansa tärkeimmistä kirjallisuuspalkinnoista.

Munron tavaramerkki ovat Ontarion maaseudun tavallisten ihmisten ongelmat ja suhteet, joita hän kuvaa tarkasti mutta lempeästi, minkä vuoksi häntä on kutsuttu Kanadan Tšehoviksi. Tämän mainitsee myös Nobel-raati omissa perusteissaan.

Raadin mukaan Munro on nykynovellin mestari, jonka hienovaraista kerrontaa luonnehtii selkeys ja psykologinen realismi.

Hän itse on sanonut, ettei kirjallisuudelle ole pieniä tai isoja aiheita. Paha, jota maailmassa esiintyy, on suoraa sukua pahalle, jota esiintyy samassa ruokapöydässä istuvien ihmisten kesken, hän sanoo.

Munro on vasta 13. naiskirjailija, joka palkitaan Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian myöntämällä maailman arvostetuimmalla kirjallisuuspalkinnolla. Hän on myös ensimmäinen kanadalainen, joka saa Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Kaikkiaan kirjallisuus-Nobeleita on myönnetty 110.