1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tytöt kohtaavat yhä eniten syrjintää ikänsä ja sukupuolensa vuoksi

Tänä vuonna päivän teemana on tyttöjen koulutus. YK:n tasa-arvojärjestö UN Women haluaa tyttöjen päivänä kiinnittää huomion tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.

Lapsi leikki kadulla Malin pääkaupungissa Bamakossa 17. tammikuuta. Kuva: Eric Feferberg / AFP / Lehtikuva

Tänään perjantaina vietetään YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää.

Päivä kiinnittää maailmanlaajuista huomiota tyttöjen asemaan ja oikeuksiin, sillä tytöt kohtaavat edelleen kaikkialla maailmassa syrjintää ikänsä ja sukupuolensa vuoksi.

- Väkivalta ja lapsiavioliitot ovat keskeinen syy tyttöjen koulutien kesken katkeamiseen. Tyttöihin ja naisiin kohdistuva väkivalta on yhä monessa yhteiskunnassa tabu, johon puuttumiseen ei löydy riittävää poliittista tahtoa, sanoo Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen.

Kehitysyhteistyöjärjestö Planin aloitteesta syntynyttä päivää vietetään tänä vuonna toista kertaa.

Planin vapaaehtoiset nostavat tyttöjen päivän esille ympäri Suomea. Useissa kaupungeissa merkittävä rakennus tai patsas saa pinkin juhlavalaistuksen tai asustuksen. Päivä näkyy myös muin tavoin Turussa, Kuopiossa, Oulussa, Joensuussa, Vaasassa, Tampereella ja Hyvinkäällä.

Helsingin Sanomatalossa avataan palkitun valokuvaajan Meeri Koutaniemen valokuvanäyttely Kaukana kotoa: Tabareybareyn tytöt, joka kertoo malilaisten tyttöjen arjesta Planin pakolaisleirillä Nigerissä.