Mummon perintökirstusta löytyy aarteita

Vanhat käsityöt herättävät muistoja ja niitä säilytetään arvokkaana perintönä sukupolvelta toiselle. Kolmentoista marttayhdistyksen voimin koottu näyttely Orimattilassa on kunnianosoitus äitien ja mummojen kättentaidoille.

ilmiöt
Perintöliina Orimattilasta.
Yle

Orimattilalaisten marttojen näyttely esittelee aikaa, jolloin käsitöiden tekeminen kuului jokaisen naisen kansalaistaitoihin.

– Ihmiset tulevat tänne muistelemaan. Paljon kuulee sitä, että "Oi, olen nähnyt mummolassa tällaisen", kertoo Orimattilan Yhteisten Marttojen sihteeri Annikki Pitkänen.

Aiemmin muun muassa kirjapainona toiminut iso tila Orimattilan Kehräämöllä on täytetty käsitöillä. Pöydissä ja telineillä on esillä esimerkiksi liki sata erilaista liinaa.

Käsityöt on tehty puuvillasta, villasta ja pellavasta. Entisaikaan pellava kerättiin pellolta, langat kehrättiiin ja kankaat kudottiin itse.

Ihmiset tulevat tänne muistelemaan.

Anne Virtanen

– Toin näyttelyyn äitini rukin. Hän aina hyräili tai lauloi hiljaa lankoja kehrätessään. Kuulen sen korvissani vieläkin, muistelee Yhteisten Marttojen puheenjohtaja Anne Virtanen.

Kadonnut kapioperinne

Orimattilan naiset ovat Anne Virtasen mukaan hyötyneet siitä, että paikkakunnalla sijaitsi takavuosina emäntäkoulu.

– Sieltä saatiin oppia ja ideoita, hän sanoo.

Jos uuden luominen ei tuntunut omalta, ainakin paikkaaminen, parsiminen, kirjonta ja nimikointi oli hyvä hallita. Esimerkiksi tekstiilien nimikointiperinne jatkui pitkään.

– Menin naimisiin 1960-luvulla ja vielä silloin piti lakanat, pyyhkeet ja muut nimikoida. Se oli kunnia asia. Enää ei tarvitse ja hyvä niin, naurahtaa Annikki Pitkänen.

Vanhimmat näyttelyn tekstiilit ovat 1800-luvun puolelta. Ne ovat kulkenet perintönä sukupolvelta toiselle.

Kapioiden nimikointi oli vielä 1960-luvulla oikein kunnia asia.

Annikki Pitkänen

– Täkänöitä, seinävaatteita ja ryijyjä saimme mukaan kiitettävästi. Vanhin on kapioryijy 1850-luvulta. Rekipeitteitä on ihmetelty, että ovatko ne oikeasti olleet käytössä. Kyllä ovat, vakuuttaa Annikki Pitkänen.

Se, mikä ennen oli arkea ja tehtiin alusta lähtien itse, on tänä päivänä harrastus tai ammatti.

– Yksi jäsenistämme on tehnyt nahkasaappaat opinnäytetyönä. Laitoimme esille myös virkatut Angry Birdsit ankkuroimaan näyttelyä tähän päivään. On täällä käynyt myös nuoria käsityönharrastajia hakemassa töihinsä vinkkejä mummojen vanhoista käsitöistä, kertoo Anne Virtanen.