1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maatalousalan oppilaitokset

Maahanmuuttajien maatalouskoulutus tyssäsi Tarvaalassa

Maahanmuuttajille suunnattu maatalouskoulutus polkaistiin kolme vuotta sitten käyntiin Saarijärven Tarvaalassa kovin odotuksin. Nyt koulutus on päättymässä ristiriitaisissa tunnelmissa.

maatalousalan oppilaitokset
Lomittaja harjaa lehmän kaulaa.
Riikka Pennanen / Yle

Kokemukset maahanmuuttajille suunnatusta maatalouskoulutuksesta ovat lupaavia, mutta maaseudun työvoimapulaa maahanmuuttajien koulutus ei ainakaan vielä ratkaise.

Vajaat kolme vuotta sitten Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskuksessa aloitti yhdeksän maahanmuuttajataustaista opiskelijaa. Heidän toivottiin valmistuvan eläintenhoitajiksi ja paikkaavan maatalousalan huutavaa työvoimapulaa. Bulgarialaisen Marina Marincheva-Iavorskayan kohdalla kävikin juuri näin.

- Kolme vuotta antoi mulle tosi paljon kokemusta. Nyt työskentelen maatalouslomittajana Karstulassa ja tästä eteenpäin varmasti jään sinne, kertoo maatalouslomittaja Marincheva-Iavorskaya.

Uutta opettajillekin

Maahanmuuttajien koulutus on ollut oppimista myös opettajille. Esimerkiksi kaikki oppimateriaalit pantiin uusiksi.

- Koska viestintä, vuorovaikutus piti olla hyvin selkeää, niin siihen on haettu uutta mallia, kertoo Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskuksen koulutusjohtaja Pekka Janhonen.

Lähes puolelta maahanmuuttajista opinnot jäivät kuitenkin kesken.

- Motivaation puute ei ole ollut ongelmana vaan se, että ihmisillä on erilaisia henkilökohtaisia syitä asumiseen, talouteen muihin tämmöisiin tekijöihin nähden, Janhonen toteaa.

Töitä riittää

Opintoja jatkaneille on käynyt hyvin. Kukaan vuoden vaihteessa valmistuvista ei ole jäämässä työttömäksi.

Lupaavista tuloksista huolimatta koulutus on nyt loppumassa. Ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen vähentäminen iskee Tarvaalassa juuri maahanmuuttajien maatalouskoulutukseen. Se harmittaa koulutuksen järjestäjiä, sillä maatiloilla olisi tarvetta ammattilaisille.

- Se, että millä kielellä siellä puhutaan on sivuseikka. Nuo valtakunnan ammatillisen koulutuksen muuttuvat asiat ovat tässä olleet sellaisia, että niiden takia ei ihan kaikkia asioita olla nyt toteuttamassa. Mutta meillä on koko ajan tieto siitä, että maahanmuuttajataustaisia on ja seuraamme hyvin aktiivisesti tilannetta. Tarpeen vaatiessa vastaavanlaista koulutusta ollaan valmiuksissa aloittamaan, sanoo Janhonen.

Lue seuraavaksi