EU-komissio valmistelee tiukennuksia vaateteollisuuden valvontaan

Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen (kok.) kertoo A-Studio: Streamille Strasbourgissa, että komissio valmistelee tiukennuksia, jotka koskevat vaateteollisuuden valvontaa.

A-studio
Sirpa Pietikäinen Aamu-tv:n vieraana
Yle

Valvonta on niin marginaalista, että se on jo naurettavaa.

Sirpa Pietikäinen

-Työn alla on lainsäädäntö siitä, mistä tuotannon vaiheista vaateketjujen pitää raportoida. Tällä hetkellä yritykset ovat voineet raportoida, mitä haluavat. Komissiossa väännetään vielä siitä tuleeko raportointi yrityksille vapaehtoiseksi vai pakolliseksi. Valmista pitäisi olla maaliskuun loppuun mennessä, kertoo europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.).

Pietikäinen toimii europarlamentissa sisämarkkina- ja kuluttajasuojavaliokunnan ensimmäisenä varapuheenjohtajana. Hän on huolestunut vaatteiden tuoteturvallisuudesta.

- Tällä hetkellä EU:ssa tarkistetaan 0,03 prosenttia kaikista tuotteista. Valvonta on niin marginaalista, että se on jo naurettavaa.

Kolme parannuskohtaa

Sirpa Pietikäisen mukaan vaatteiden tuotevalvontaketjussa on kolme pääkohtaa, joihin tulisi kiinnittää huomiota.

- Ensimmäisenä on sosiaalinen vastuu. Voidaan pitää huolta, että ILO-sopimukset on ratifioitu ja että sopimuksia todella noudatetaan, Pietikäinen sanoo.

Kaksi muuta kohtaa ovat vastuu ympäristöstä ja tuotteiden turvallisuudesta.

Yritykset pystyvät kyllä seuraamaan materian ja rahan virtaa, jos haluavat

Sirpa Pietikäinen

- Näitä kaikkia kohtia yritetään tehostaa lainsäädännössä, mutta iso ongelma on myös se, että lainsäädännöstä on ehdotettu vapaaehtoista ja vapaavalintaisiin valvontajärjestelmiin perustuvia. Tämän sijaan järjestelmän pitäisi olla yhdenmukainen ja sanktioitu, Pietikäinen painottaa.

Pietikäinen ihmettelee myös puhetta siitä, että yritysten olisi vaikeaa valvoa alihankkijaketjujaan. Hänen mukaansa yksi tärkeä osa valvontaketjua pitäisi olla yrityksen kirjanpitovelvollisuus siitä, mitä sen toiminnassa tapahtuu. Yrityksiä pitäisi valvoa sekä sisäisin että ulkoisin tarkastuksin sekä asettamalla hallituksen jäsenet vastuuseen toiminnasta.

-Yritysten pitäisi yksinkertaisesti ottaa tuotevalvonta vakavasti. Hyvät yritykset pystyvät kyllä seuraamaan materian ja rahan virtaa, jos haluavat, Pietikäinen kommentoi.

Lainsäädäntö muuttuu yleisen tietoisuuden mukana

Pietikäinen uskoo Euroopan Unionin mahdollisuuksiin muuttaa koko Euroopan laajuista lainsäädäntöä, mutta muutos ei tapahdu nopeasti.

- Nykyiseen asetelmaan pitäisi tehdä niin iso muutos, että se ei tapahdu radikaalisti. Parlamentin työ on kuitenkin merkki komissiolle, että asiaa pitää viedä eteenpäin, Pietikäinen sanoo.

Hänen mukaansa myös yleinen tietoisuus vaateteollisuuden ongelmista on kasvanut.

A-studio: Streamissa keskustellaan suomalaisen vaateteollisuuden vastuusta alihankintamaita kohtaan perjantaina 18.10.2013. Ohjelmassa mukana mm. Stockmannin viestintäjohtaja Nora Malin, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen viestintäpäällikkö Jukka Pääkkönen ja Tekstiili- ja Muotialat ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää. Osallistu: #A_stream

Muokattu: Stream käsittelee perjantaina 18.10. vaateteollisuutta.