Kesken unien herätetty Munro löysi Nobel-viestin puhelinvastaajastaan

Ruotsin akatemia tavoitteli turhaan kanadalaiskirjailijaa ennen palkinnon julkistamista. Munro sanoo pitäneensä omia voittomahdollisuuksiaan aina melko vähäisinä.

kulttuuri

Nobelin kirjallisuuspalkinnon saanut kanadalaiskirjailija Alice Munro nukkui sikeästi kotonaan samaan aikaan, kun maailmalle kerrottiin hänen palkitsemisestaan, kertoo Kanadan yleisradioyhtiö CBC. Ruotsalaisen Dagens Nyheter -lehden mukaan Ruotsin akatemia oli turhaan yrittänyt tavoitella kirjailijaa ennen palkinnon julkistamista.

Ruotsin akatemian sihteeri Peter Englund jätti viestin Nobel-voitosta Munron puhelinvastaajaan, ja marssi sitten median eteen julkistamaan tiedon. Kello oli tuolloin Kanadassa vasta klo 4.00.

Palkitsemisestaan 82-vuotias Munro kuuli vasta tyttäreltään, joka onnistui herättämään äitinsä kesken unien puhelinsoitolla.

- Äiti, sinä voitit, tytär huudahti puhelimeen.

Munro sanoo kanadalaisen CBC-television haastattelussa unohtaneensa koko Nobel-asian. CBC:n muistutettua Munroa siitä, että tämä on vasta 13. Nobel-palkinnon saanut naiskirjailija, oli tämä tyrmistynyt.

- Voiko se olla totta? Kuulostaa kamalalta, että meitä on vain 13, Munro hämmästelee.

Omia voittomahdollisuuksiaan Munro sanoo pitäneensä aina melko vähäisinä.

- Se oli vain yksi niistä toiveunista, jotka voivat joskus toteutua, mutta todennäköisesti eivät koskaan, Munro toteaa CBC:lle.