1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksalaista "tuhlaajapiispaa" epäillään nyt myös valehtelusta oikeudessa

Syyttäjien mukaan piispa oli valehdellut oikeudessa kiistäessään, että hän olisi vähätellyt toimittajille lentolippunsa kustannuksista. Raivoa on herättänyt myös piispan virka-asunnon kymmenien miljoonien eurojen kustannukset.

Franz-Peter Tebartz-van Elst Kuva: Fredrik von Erichsen / EPA

Paineet roomalaiskatolista tuhlailusta syytettyä piispaa kohtaan kasvoivat torstaina Saksassa, kun syyttäjät sanoivat, että hän on myös valehdellut oikeudessa. Limburgin piispa Franz-Peter Tebartz-van Elst on arvosteltu sen jälkeen kun ilmeni, että hänen virka-asuntonsa rakentaminen maksaa peräti 31 miljoonaa euroa.

Tebartz-van Elst on oikeudessa Der Spiegel -viikkolehteä vastaan. Piispa oli syyttäjien mukaan vannonut väärän valan valehtelemalla kaksi kertaa. Piispa kiisti oikeudessa, että hän olisi sanonut Der Spiegelin toimittajille lentäneensä Intiaan vain bisnesluokassa. Piispa oli kuitenkin lentänyt ykkösluokassa matkallaan tutustumaan köyhien oloihin Intiassa. Mikäli hänet todetaan syylliseksi väärään valaan, häntä saattaa kohdata sakkotuomio.

Sekä tavalliset ihmiset että papisto ovat raivostuneet piispalle virka-asunnon rakennustöistä. Monet ovat verranneet piispan pröystäilevää projektia paljon vaatimattomammin elävään paavi Fransiscukseen ja kysyneet, kuinka paljon rakentamiseen kuluvilla miljoonilla olisi voitu auttaa köyhiä.

Vatikaani on lähettänyt erityislähettilään, kardinaali Giovanni Lajolon tutkimaan asiaa sen jälkeen kun hiippakunnasta kantautuvat valitukset ovat lisääntyneet viime kuukausina. Myös Saksan piispainkokous sanoo tutkivansa hiippakunnan tilit.

Tebartz-van Elst on puolustellut hinnakasta rakennusprojektia sillä, että vuosisatoja vanhan katedraalin yhteyteen rakennettava modernistinen uusi rakennus on kulttuurihistorian suojelemista arvokkaasti.