Maakuntajohtajaehdokas Auli Korhonen: Suomeen jää vain runsaat sata kuntaa

Yle Etelä-Savo testaa kaikki viisi haastatteluvaiheeseen valittua Etelä-Savon maakuntajohtajaehdokasta leikkimielisen vakavassa työpaikkahaastattelussa. Elinkeinopoliittinen asiantuntija Auli Korhonen ajattelee, että kuntien määrää on vähennettävä merkittävästi, jotta kaikille kansalaisille voitaisiin taata samanlaiset palvelut.

maakunnat
Auli Korhonen
Auli Korhonen kertoi kuulleensa maakuntajohtajan haun uusista käänteistä vain median kautta.Yle

Maakuntajohtajalta vaaditaan paljon: täytyy olla reipas työhevonen, joka osaa luovia sosiaalisissa verkoistoissa kouluratsun kettyryydellä. Esteistä pitää päästä yli ja juonia maakuntaan hyvät EU-rahat, tuoda kotiin voittopotti hyvän ravurin tapaan. Millainen hevonen sinä olet?

- Varmaan nuo kaikki ominaisuudet löytyvät tarpeen tullen, mutta eniten koen olevani suomalainen luotettava työhevonen, joka menee vankkumattomasti läpi tuulen ja tuiskun ja tekee pitkää päivää.

Maakuntajohtajan tehtävässä yhtenä kriteerinä ovat sosiaaliset taidot ja verkostot. Kuinka monta Facebook-kaveria sinulla on?

- 430 Facebook-kaveria, ja sen lisäksi olen mukana muutamassa Facebookin keskusteluverkostossa. Omat Facebook-kaverit ovat sellaisia, jotka tunnen kaikki henkilökohtaisesti ja isolla listalla keskustelen lähinnä arkisista asioista. Joitain linkkauksia tärkeänä pitämiini asioihin tuon esille.

Entä Twitter, miten tuttu se on sinulle?

- Juuri nyt minun piti olla Twitter-koulutuksessa, se oli sovittu ennen kuin oli tietoa tästä puhelusta. Vielä en ole Twitterin käyttäjä, mutta se on muhimassa.

Miltä Etelä-Savo näyttää kymmenen vuoden kuluttua?

- Etelä-Savon kannattaa pitää kiinni vahvuuksistaan: Luonto, josta seuraa matkailumahdollisuuksia. Olemassa oleva teollisuus ja työpaikat, jotka täytyy koettaa säilyttää. Ikääntyvän väestön näen vahvuutena, koska heillä on paljon osaamista, joka kannattaisi ottaa hyödyksi. Sitä kautta nuorille ihmisille avautuu työpaikkoja.

Suomessa on tällä hetkellä noin 300 kuntaa, miten monta kuntia on tulevaisuudessa?

- Kuntarakenneuudistus on ollut vahvana tahtona liikkeellä. Jotain täytyy tehdä, että kunnat kykenisivät selviytymään palvelutehtävistä ja kansalaisille olisi joka puolella Suomea samanlaiset palvelut. Se väkisinkin johtaa siihen, että meillä on vähemmän kuntia, ehkä hieman sadan päälle. Se on merkittävä vähennys, mutta meillä on niin paljon kriisikuntia, että yhteistyötä ja järkeviä ratkaisuja on pakko tehdä.

Sote-ratkaisut perustuvat vahvoihin peruskuntiin. Mihin maakuntia enää tarvitaan?

- Maakuntia tarvitaan, ja onhan malleja monenlaisia. Yksi on se, että asioita järjestettäisiin maakunnallisesti tai yli nykyisten maakuntarajojen. Tässä vaiheessa kannattaa olla liikkeellä avoimin mielin, jotta löydetään ihmisiä parhaiten palvelevat ratkaisut.

Millainen johtaja olet?

- Lempeä, mutta vaativa johtaja. Kukaan ei tee näitä töitä yksin vaan tiimissä. Koska itse panostan paljon työhöni, niin vaadin sitä myös muilta. Haluan myös luoda hyvää työilmapiiriä ja antaa kehittymisen mahdollisuuksia.

Kuinka ratkaiset ristiriitatilanteen?

- Neuvottelemalla, kuuntelemalla eri osapuolia ja miettimällä, että asioilla on puolensa ja puolensa, ja jonkinlainen kompromissi täytyy löytää.

Kaikilla viidellä haastatteluun päässeellä maakuntajohtajaehdokkaalla on puoluekirja takataskussa. Sinä olet SDP:n jäsen. Mitä puoluekirja merkitsee maakuntajohtajan työssä?

- Olen miettinyt, mitä se henkilökohtaisesti merkitsee. Nuorena olen tehnyt tämän arvovalinnan ja se kertoo, mistä taustasta ajattelen asioita, esimerkiksi vähempiosaisten puolesta. Mutta ei se ole jokapäiväisessä työssä johtotähtenä, vaan kyllä toiminta yhteiskunnallisissa verkostoissa on yhteistyötä ja asioiden miettimistä kokonaisuuksina. Kunnallispolitiikassa ja eduskunnassa se vaikuttaa enemmän, mutta näissä töissä mitä olen itse tehnyt ei puoluepolitiikka ole ollut johtolankana.

Mikä on paras tähänastinen muistosi Etelä-Savosta?

- Se taitaa liittyä kesään ja Punkaharjuun, muutamana juhannuksena olen ollut niillä seuduilla. Se on mielestäni Suomen kauneinta seutua.

Millaiset siteet sinulla on Etelä-Savoon?

- Olen kotoisin Etelä-Savon naapurista Joutsasta, siitä Keski-Suomen puolelta. Siellä on äidilläni pieni mökki, jossa joskus saan viettää kesää Pertunmaalla. Kangasniemellä minulla on pari tätiä ja serkkuja. Edellisessä työssäni Tekstiili- ja vaatetustyön liitossa kävin useastikin Etelä-Savossa työpaikoilla. Tevalaiset varmaan vielä muistavat Mikkelissä, Pieksämäellä ja Savonlinnassa.

Mitä harrastat?

- Harrastukseni ovat varmaan aika eteläsavolaisia, tykkään hiihdosta, retkiluistelusta, marjastuksesta ja sienestyksestä. Viime vuosina on harjoiteltu veneilyäkin. Olen myös kulttuurin kuluttaja, eli yritän jonkin kulttuuritapahtuman mahduttaa viikko-ohjelmaani.

Tänään on vapaailta ja sinun on pakko lähteä johonkin näistä: jääkiekko-ottelu, taidenäyttely tai ravit. Minkä valitset?

- Perheen kanssa on yleensä käyty kerran vuodessa raveissa. Tänä vuonna se on jäänyt väliin, eli valitsisin ravit.

Kerro yhdellä sanalla, mitä sinulle tulee mieleen seuraavista sanoista:

Savonlinna - oopperajuhlat

Muikku - voissa paistettu

Norppa – Saimaa

Sote – hankala juttu

Hallitus – käsittelee hankalia asioita

*Raha *– välttämätöntä mutta ei pääasia

Greenpeace – toiminta

Juha Sipilä – keskustan puheenjohtaja

Miksi juuri sinut pitäisi valita Etelä-Savon maakuntajohtajaksi?

- Työssäni olen ollut viime vuodet tiiviisti tekemisissä rakennerahastojen ja aluekehittämisasioiden kanssa. Esimerkiksi tänään osallistuin Osaamiskeskustyöryhmän kokoukseen ja alue- ja rakennepolitiikan neuvottelukunnan kokoukseen. Niissä molemmissa käsitellään Suomen tulevien vuosien kehittämisedellytyksiä, viilataan 2014-2020 kansallista rakennerahasto-ohjelmaa komissiolle esitettäväksi sekä kansallista alueidenkehittämis- ja rahoituslakia, eli ne ovat juuri maakuntajohtajan toimintakentän ydintä.

- Pitkän ja monialaisen työkokemukseni perusteella minulle on syntynyt kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja niin EU-politiikan kuin koulutuksen ja osaamisen alalta. Maakuntajohtajan työssä voisin hyödyntää kaikkea aiempaa työkokemustani.