1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uudistettu Ülemisten risteysalue avattiin Tallinnassa

Vuosia työmaana ollut Ülemisten risteysalue lähikatuineen on taas auki. Risteysremontti oli 2000-luvun suurin liikenneinvestointi Tallinnassa.

Edgar Savisaar avaa  Ülemisten risteilyalueen Tallinnassa.

Tallinnassa avattiin iltapäivällä uusiksi rakennettu Ülemisten risteysalueen liikennejärjestely. Risteysalue lähikatuineen on ollut työmaana kolmatta vuotta. Risteysremontti on tullut maksamaan lähes 100 miljoonaa euroa, ja sille on saatu EU:n tukea.

Ülemisten risteys sijaitsee Tallinnassa Tarton maantien varrella, ennen Tallinnan lentoasemaa keskustasta päin tullessa. Vilkasliikenteisen risteyksen remonttiin ryhdyttiin ruuhkien pienentämiseksi.

Liikennettä on pyritty helpottamaan muun muassa tunneleilla, joista pisin kulkee 320 metriän matkan maan alla, sekä silloilla ja ylikuluilla. Uusia katuja on rakennettu 15 kilometriä.

Ülemisten alueella kulkee liikenteen valtaväylä Tallinnasta Tarton suuntaan, ja sen kanssa risteävästi Mustamäen ja Lasnamäen alueiden välinen liikenne. Remontti on vienyt valtaosan Tallinnan kadunrakennusrahoista vuosia, ja muut kadut ovat jääneet melko huonoon kuntoon.

Avajaiset vaalien alla

Ülemisten uudet sillat, tunnelit ja sileät kadut avattiin torstaina, reilu viikko ennen kunnallisvaaleja. Avaajana oli luonnollisesti kaupunginjohtaja Edgar Savisaar, mutta paikalle oli tullut omine kannattajineen ja tunnuksineen myös hänen haastajansa vaaleissa, Eerik Niiles Kross.

Kiistelty kaupunginjohtaja Savisaar osallistui avo-Triumphissa vanhojen autojen kulkueeseen, joka avajaisten kunniaksi ajoi uuden Ülemisten tunnelin läpi.

Ülemisten risteyksen liikenne on nyt varmasti aiempaa sujuvampaa, mutta ruuhkat eivät kokonaan poistu. Asiantuntijoiden mukaan ne vain siirtyvät toisiin paikkoihin, koska muut lähialueiden risteykset eivät välttämättä vedä kovin hyvin.