1. yle.fi
  2. Uutiset

"Hyypiön Novikov" kuittasi kaksi suomenmestaruutta

- No se "Novikov" on semmoinen meidän rallisprinttiimin meikäläiselle antama hellittelynimi. Vissiin joskus uralla on ollut samanlaisia vinkeitä, kun tällä nopealla, mutta hieman epävarmalla venäläiskuljettajalla, virnistää Anssi Rytkönen. Vuoden 2013 kaksinkertainen rallisprintin suomenmestari.

urheilu
Kuvassa Anssi Rytkönen rallisprintin tuplamestari
Juha Peltoperä / Yle

Rallissakin takavuosina kilpaillut Rytkönen voitti Rallisprintin suomenmestaruuden sekä Future-rallisprintcupin, joka ajetaan asfaltilla. Mestaruussarja käydään asfaltin lisäksi soralla ja lumella.

Kisassa ajetaan rallinkaltainen erikoiskoe kahteen kertaan ja parempi aika ratkaisee voittajan, - Joskus se voiton ratkaissut ero on ollut muutaman sekunnin sadasosan suuruinen.

Matalampi kynnys nuorille moottoriurheiluun

Kustannuksillataan rallispirint on rallia halvempi. Rallin suuret ajokilometrimäärät rasittavat kalustoa ja esimerkiksi rengaskulut ovat aivan eri luokkaa sprintissä. Myös kalusto on hieman huokeampaa.

Anssi Rytkösen mielestä sprintti on huokeampi mahdollisuus aloittaa autourheilu. Toki molemmat maksavat.

Miksi Anssi on niin nopea ?

- Ei minulla ole mitään ylimaallisia kykyjä. Rallista mukaan tarttunut ajokokemus erilaisilla alustoilla ja pätkillä on ehkä yksi syy.

Pakko on mainita myös toimiva osaava tiimi, joka tekee hartiavoimin hommia auton tekniikan eteen. Neljänhengen porukassa ovat mukana velipoika Petteri Rytkönen, Immon Olli, Pete Pentinsaari sekä pajavelho J-P Pukema. Pukemakin Ylitornion lähtöä, vaikka Oulussa pajaansa pitääkin, pohtii Anssi.

Mikä se Mitsu on?

Anssin sotahevonen Mitsubishi Lancer on melkoinen voimanpesä. Hevosvoimia löytyy kuskin leuan edestä 520 hevosvoimaa ja vääntöä 700 newtonia normaalista pumpusta saatavalla 98 oktaanisella bensalla.

- Sataoktaanisella superbensalla hepojen määrä nousee kuuteensataan, laskee Anssi Rytkönen.

Valtaosa tiimin tukijoista tulee Perämerenkaarelta. - Iso kiitos lankeaa myös työnantajalle, laskee mestari-Rytkönen. Siviilissäkin Anssi pitää pyörät pyörimässä ja hevosvoimat liikkeellä. Hän vastaa Tapojärvi Oy:n kaivostoiminnoista.

Lue seuraavaksi