Hyppää sisältöön

Jäämies Ötzille löytyi eläviä verisukulaisia

Verenluovuttajien DNA-näytteitä tutkimalla löytyi 19 miestä, joilla on ollut sama esi-isä kuin Alppien jään säilömällä kivikautisella miehellä.

Ötzia esittävä vahanukke Etelä-Tirolin arkeologisen museon kokoelmissa Italiassa. Kuva: Etelä_tirolin arkeologinen museo / EPA

Italian Alpeilla tuhansia vuosia sitten kuolleelle miehelle on löytynyt 19 verisukulaista tämän päivän väestöstä. Innsbruckin yliopistossa tehdyt DNA-kokeet ovat osoittaneet, että Jäämieheksi ja Ötziksi kutsutun miehen perimä elää tirolilaismiehissä.

Ötzin sukulaiset itse ovat tietämättömiä juuristaan, sillä DNA-näytteitä ei kerätty varta vasten, vaan ne otettiin kaikkiaan 3 700 verenluovuttajan verestä.

Tutkija Walther Parsons kertoo Itävallan uutistoimiston APA:n haastattelussa, että Ötzin Y-kromosomista eristettyä mutaatiota esiintyy Tirolissa niin Italian kuin Sveitsin puolella.

Toisella tutkimuksella on mahdollista löytää sukupuuhun myös naisia. Parsonsin mukaan tutkimuksia aiotaankin jatkaa.

5 300 vuotta sitten eläneen Ötzin ruumis löydettiin vuonna 1991. Sen jälkeen tutkijat ovat selvittäneet uutterasti niin hänen kuolinsyytään ja elämäntarinaansa kuin sukupuutaankin.

.
.