1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Bettien matka on leppoisa road movie

Bettie on entinen Miss Bretagne, joka nuoruutensa missiseikkailun jälkeen ajautui takaisin kotikonnuille. Hänen pienen elämänpiirinsä muodostavat yhdessä äidin kanssa pitämä ravintola ja suhde varattuna olevaan mieheen.

Bettien elämä joutuu ravistuksen kouriin, kun ravintola on menossa nurin ja mieskin on lähdössä toisen naisen matkaan. Niinpä Bettie istuu autoonsa ja lähtee pitkälle ajomatkalle. Reissun aikana Bettie tutustuu uudelleen niin omaan tyttäreensä, lapsenlapseensa kuin joukkoon uusia ihmisiä, joiden kaikkien ansiosta hänen elämässä saa uuden suunnan.

Bettien matka on rakennettu täysin sen pääosassa nähtävän Catherine Deneuven ympärille. Hän on oikeastaan ainoa henkilö koko elokuvassa ja muut vierailevia tähtiä, Bettien ajaessa autollaan halki Ranskan länsirannikon kauniiden maisemien. Elokuvan ohjaaja Emmanuelle Bercot on itse asiassa myöntänyt ainoan syyn koko elokuvan tekemiselle olleen mahdollisuus työskennellä hänen ihailemansa Deneuven kanssa.

Tämä yhden näyttelijän elokuva alkaa hirtehisen epätoivoisella tupakan metsästyksellä, joka johdattaa päähenkilön tämän ensimmäiseen kohtaamiseen. Tähän tapaamiseen liittyy joukko vapaalla olevia naisia ja mies, jonka vierestä Bettie seuraavana, päänsärkyisenä päivänä herää. Matka jatkuu ja eteen tulee uusia miehiä. Tämä herttainen johdattelujakso päättyy puhelinsoittoon, jonka seurauksena matka vasta varsinaisesti alkaa. Autoon astuu Bettien, äidistään vieraantuneen tyttären 11-vuotias poika, joka Bettien on määrä kuljettaa tämän isoisän luokse.

Bettien matka on leppoisan realistisella otteella tehty road movie. Kamera viipyilee päätähden kauniisti vanhentuneissa kasvoissa ja Bretagnen maisemissa. Tarina etenee verkkaisesti, kulkematta lopulta oikeastaan juuri minnekään. Elokuvan kahden ja puolen tunnin kestossa on vähintään 30 minuuttia liikaa. Ilman Catherine Deneuven ilmavan kevyttä roolisuoritusta tämä herttainen, mutta melko päämäärätön elokuva tuskin olisi päätynyt sen enempää Berliinin elokuvajuhlien kilpailusarjaan kuin teattereihinkaan meillä Suomessa.