Hyppää sisältöön

Knucklebonehead on rosoisen kaoottinen dokumentti

Oskari Martimo on siviilissä kiltti perheenisä, joka hankkii elantonsa mm. erilaisilla opetushommilla. Iltaisin tai ainakin aina keikan kutsuessa Oskari Martimosta tulee Knucklebone Oscar, seinähullu, paikat keikoilla sileäksi vetävä bändin johtaja.

Knucklebone Oscar on samannimisen yhtyeensä kanssa levittänyt rock’n’rollin ilosanomaa kansalle jo parinkymmenen vuoden ajan, vailla sen suurempaa menestystä. Vuonna 2010 Knucklebone Oscar käväisi kiertueella eksoottisessa Kiinassa. Tuosta matkasta, sen kaoottisista ja surkuhupaisista vaiheista sekä Oskari Martimon tarpeesta saada jonkinlaista kontrollia elämäänsä kertoo dokumenttiKnucklebonehead.

Tämä elokuva on alun perin ollut 50 minuutin mittainen dokumentti Knucklebone Oscarin Kiinan turneesta. Sellaisenaan se ei kuitenkaan tekijöitä lopulta tyydyttänyt. Niin leffaan päädyttiin lisäämään kohtauksia, joissa kuvataan Oskari Martimon arkiminää ja hänen tarvettaan selvittää, mikä hänet ajaa lavalla Mr Hyde moodiin hajottamaan instrumentteja ja panemaan paikkoja päreiksi. Meno Oscarin keikoilla on kiihkeää ja intensiivistä ja pahat pullon henget tuntuvat pitävän miestä vahvasti otteessaan. Kiinan reissulla homma näyttää välillä lähtevän täysin lapasesta. Lainamikrofonien ja -instrumenttien hajottaminen, ja keikkapaikkojen täystuho mennevät vielä Peter Pan -humalan piikkiin ja ovat osittain hupaistakin katsottavaa. Mutta seurueen totaalisesti yli mennyt juhliminen Shanghain maailmannäyttelyssä, nostattaa silmiin enemmän myötähäpeän, kuin naurun kyyneleitä.

Mikä kankaalla nähdystä lopulta on totta ja mikä silkkaa tarua. Siitä ei aina voi olla varma tätä rosoisen kaoottista, kaoottisen miehen mielestä tehtyä dokumenttia katsoessa. Knuckleboneheadia voisi katsoa hatunnostona Hunter S. Thompsonin lanseeraamalle gonzo-journalismille, jossa asian ohella mukana on aimo annos, ulkopuolisille välillä vaikeasti aukeavaa omaa huumoria. Koska Knucklebonehead on selvästi tehty monipullo auki, saattaa hyvin olla, että myös katsomon puolella tästä määritteitä ja arvotuksia välttelevästä leffasta nauttiakseen mukana voisi tutun colajuoman sijaan, tahi seassa, olla jotain väkevämpää.