Tuhoutuneiksi luultuja Doctor Who -sarjan jaksoja löytyi Afrikasta

Tänä syksynä 50-vuotisjuhliaan viettävän scifi-sarjan 60- ja 70-lukujen jaksoista noin sata on edelleen kateissa. Televisio-ohjelmien nauhoituksia tuhottiin ennen surutta.

Ulkomaat

Aikamatkaavan Tohtorin seikkailuista kertovan englantilaisen Doctor Who -suosikkisarjan tuhoutuneiksi luultuja jaksoja on löydetty Afrikasta. Yhdeksän vuosina 1967 - 68 tehtyä jaksoa löydettiin televisioyhtiön varastotiloista Josin kaupungissa Nigeriassa.

Löydettyjen nauhojen joukossa on viisi kateissa ollutta Maailman vihollinen -tarinan jaksoa ja neljä jaksoa Pelon verkko -tarinaa. Maailman vihollinen -tarinasta oli Britannian yleisradioyhtiön BBC:n arkistossa aiemmin vain yksi jakso. Nigeriassa tehdyn löydön myötä tarina on nyt kokonainen.

Yli sata marraskuussa 50-vuotisjuhliaan viettävän scifi-sarjan 60- ja 70-luvuilla tehdyistä jaksoista on puuttunut BBC:n arkistosta. Jaksojen on pelätty tuhoutuneen kokonaan, sillä television alkuvuosikymmeninä ohjelmien alkuperäisnauhoituksia tuhottiin surutta käyttämällä nauhat uudelleen.

Britanniassa tuhottuja Doctor Who -jaksoja on aiemminkin löydetty ulkomailta, sillä niistä on aikoinaan tehty filmikopioita ulkomaisia televisiokanavia varten.

Nyt tehdyn löydön jälkeen kateissa on 97 Doctor Who -jaksoa, muun muassa Pelon verkko -tarinan kolmosjakso.