1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Katainen: Hautalan eropäätös oli oikea

Pääministeri Jyrki Kataisen mielestä Hautalan virhe oli se, että hän antoi julkisuuteen ensin puutteellisia tietoja. Tapaus ei Kataisen mielestä kuitenkaan ollut mustavalkoinen. Jatkossa hallitus selvittää ministerien ohjeistusta, etteivät nämä toimisi väärin vahingossa.

politiikka
Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kommentoi hallituksensa kehitysministerin Heidi Hautalan eroa ennen eduskunnan täysistuntoa Helsingissä 11. lokakuuta.
Kataisen mielestä Hautalan virhe oli se, että hän antoi julkisuuteen ensin puutteellisia tietoja.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mielestä kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr.) eropäätös on oikea. Kataisen mielestä Hautalan virhe oli se, että hän antoi julkisuuteen ensin puutteellisia tietoja.

Kataisen mukaan tämä antoi mahdollisuuden epäillä, että jotain yritetään tarkoituksellisesti peitellä.

Katainen kuitenkin totesi, että valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin velvollisuutena on tehdä sellaista harkintaa, jota Hautala on tehnyt. Arctia Shipping -yhtiöön liittyvä sisältöasia on mennyt aivan järkevällä tavalla, Katainen sanoi.

Asiasta keskusteltiin sekä Hautalan että vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön kanssa useaan otteeseen. Katainen arvioi, että hänen oikeudentajunsa mukaan sekä ministerin eroon johtanut päätösprosessi että sen lopputulos menivät oikein.

Milloin ministerin on puututtava oikeusasioihin ja milloin ei?

Haastattelutilanteessa Katainen pohdiskeli pitkään, miten ministerin tulee toimia vastaavassa tilanteessa. Hänen mielestään asia ei ole lainkaan mustavalkoinen.

Pääsääntö on, että ministerin ei pitäisi puuttua oikeudellisiin prosesseihin tai poliisitutkintaharkintaan, mutta joissakin tilanteissa sitä jopa edellytetään, Katainen kertoi. Tämä linjanveto askarruttaa Kataista erityisesti ja hän on pyytänyt asiasta selvitystä oikeuskanslerilta.

- Ei ole hyvä, että vahingossa tai hyvää tarkoittaessaan tulee tehtyä virheitä, hän tuumiskeli.

Hallitus aikoo perata tarkasti myös sen ongelman, että joku ministeri voi toimia väärin vahingossa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos virkamies tekee virheen, eikä ministeri ole saanut edes puuttua asiaan, joutuu ministeri silti kantamaan poliittisen vastuun ja eroamaan. Tämäkin on väärin, Katainen totesi.

A-Studio Stream jatkaa aiheesta perjantaina klo 21.00, TV 1.

Lue seuraavaksi