EU painostaa Ukrainaa Timoshenkosta

Oppositiojohtaja Julia Timoshenko istuu seitsemän vuoden tuomiota vankilassa valtaoikeuksien väärinkäytöstä. Tuomio langetettiin vuonna 2011, ja EU on arvostellut sitä "valikoivaksi".

Ulkomaat
Julia Tymoshenko
Julia Timoshenko Sergei Dolzhenko / EPA

Euroopan Unioni painostaa Ukrainaa vapauttamaan oppositiojohtaja Julia Timoshenkon. EU varoitti presidentti Viktor Janukovitsia, että Timoshekon vapauttaminen olisi ehto liitännäis– ja vapaakauppasopimuksen solmimiselle.

Oppositiojohtaja, entinen pääministeri Julia Timoshenko oli presidentti Janukovitsin vastaehdokas vuoden 2010 presidentinvaaleissa. Hänet on tuomittu seitsemän vuoden vankeuteen valtaoikeuksien väärinkäytöstä.

Janukovitsin hallitus on sitoutunut allekirjoittamaan liitännäis- ja vapaakauppasopimuksen EU-kokouksessa Vilnassa marraskuussa.

Janukovits ei kuitenkaan vieläkään ole vastannut EU:n pyyntöön armahtaa Timoshenko ja päästää tämä lääkärinhoitoon Saksaan. Perjantaina hän kuitenkin vakuutti, että Timshenkon tilanne ratkaistaan pian.

Komissionääri Stefan Fuelen mukaan Ukrainan pitää osoittaa selvää tahtoa ratkaista Timoshenkon tilanne, jotta se voisi olla varma EU-sopimuksista.

Lähteet: Reuters