Hallitus pääsi sopuun lohikiintiöstä

Hallitus aikoo ajaa EU:ssa mahdollisimman pientä lohikiintiötä. Lappilaisen keskustan kansanedustajan Simo Rudgrenin mukaan hallitus pyrkii neuvottelemaan kiintiön mahdollisimman lähelle tutkijoiden suosittelemaa 78 000 lohta. Rundgrenin mukaan kädenvääntö Itämeren lohikiintiöistä ratkesi perjantaiaamuna.

Kotimaa
Pasi Penttinen kalassa Tornionjoella.
Lohenkalastusta Tornionjoella.Yle

Simo Rundgrenin mukaan hallitus pyrkii neuvottelemaan EU:ssa Itämeren lohikiintiön niin, että siinä päästään huomattavasti lähemmäksi tutkijoiden suosittelemaa 78 000 lohta kuin esimerkiksi EU-komissio on esittänyt. 78 000 lohen kalastuskiintiö Itämeren pääaltaalle ja Pohjanlahdelle on kansainvälisen merentutkimusneuvoston ICES:n suositus.

- Eduskunnan kanta tulee olemaan, että tavoittelemme tätä määrää, maa- ja metsätalousvaliokunnassa perjantaina asiaa käsittelemässä ollut Simo Rundgren sanoo.

Rundgrenin mukana hallituksessa pari viikkoa jatkunut kädenvääntö on nyt ohi. Maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti aiemmin kannattavansa 103 000 lohen kiintiötä Itämeren pääaltaalle ja Pohjanlahdelle. Ympäristöministeriö taas on ollut ICES:n kiintiön kannalla.

- Nyt hallitus tuli meän linjalle ja tämä on mielestäni hyvä osoitus siitä, että myös oppositiosta voi vaikuttaa. Täytyy vain olla vahva asia-argumenteissa ja luja tahto. Olen ylpeä maa- ja metsätalousvaliokunnan enemmistön linjauksista. Näin vahvistetaan kansanvaltaa: Eduskunta muodostaa linjat ja ministeriö ja hallitus toteuttavat.