Kyläkoulututkija: Pikkukoulun lopetussäästöt kyseenalaisia

Kylissä nousee kapinaliike kun koulu on uhattuna. Ja ärtymys yltyy kun tieto koulun kohtalosta tulee kysymättä ja yllättäen. Kyläkoulututkija kehottaa päättäjiä käymään perinpohjaisen arvokeskustelun ennen kuin kouluverkossa tehdään muutoksia.

Kotimaa
Lapsia Lattomeren koulun pihalla
Lattomeren koulu Porissa on yksi lopetusuhan alla olevista kyläkouluista.Kati Rantala / Yle

Pikkukoulujen tulevaisuudelle ei tällä hetkellä kuulu kovinkaan hyvää Satakunnassa. Toki kyläkouluja säilytetään mutta enemmänkin paineita on panna ovia kiinni. Risto Kilpeläinen tutki kyläkouluja kolmisen vuotta sitten tehdessään aiheesta väitöskirjan Oulun yliopistossa.

- Yhtään tällaista tilannetta en tiedä, missä olisi oikeasti osoitettu kuinka paljon kyläkoulujen lakkauttamisesta säästöjä tulee. Päinvastoin, näitä säästöjä näyttää tulevan

Näitä säästöjä näyttää tulevan hyvin minimaalisesti, eikä niitä kukaan edes välitä todentaa, kun koulu on saatu kiinni.

Kyläkoulututkija, kasvatustieteiden tohtori Risto Kilpeläinen

hyvin minimaalisesti, eikä niitä kukaan edes välitä todentaa, kun koulu on saatu kiinni, Kilpeläinen sanoo.

- Näkisin tämän leikkausajattelun sillä tavalla, että se on hyvin lyhytnäköistä talous- alue ja miksei sosiaalipolitiikkaakin. Täytyisi katsoa pikkuisen kauemmas tulevaisuuteen ja unohtaa tällaiset pikavoittojen tavoittelut taloudellisessa mielessä.

Kasvatustieteiden tohtori Risto Kilpeläinen listaa monia tutkimuksissa ilmenneitä kyläkoulujen puolesta puhuvia asioita.

- Fyysinen ympäristö on jopa nykyaikainen ja kouluilla hödynnetään luontoa valtavasti. Kyläkouluissa on myös hyvin luontevasti rakentunut yhteisöllisyys ja erinomainen ilmapiiri.

- Opetuksellisena seikkoina täytyy sanoa, että yhdysluokkapedagokiikka on mitä parhainta ja sitä voisi suositella sovellettavaksi myös erityisluokille.

Uhkakuvat pahin uhka

Porissa kyläkoulukeskustelu käy kuumana kouluverkkouudistuksen tultua julki. Monia pieniä kouluja on uhattuna. Kyläkouluja tutkinut Risto Kilpeläinen sanoo pikkukoulujen arvostuksen olevan kuitenkin nousussa.

Pahinta mitä kouluille voidaan tehdä on uhata lopettaa ne.

Kyläkoulututkija, kasvatustieteiden tohtori Risto Kilpeläinen

- Pahinta mitä kouluille voidaan tehdä on uhata lopettaa ne. Se vie työskentelyilmapiiristä paljon ja se saa opettajat varpailleen. Yleistä lohtua tuo se, että suurin koulujen lakkautusaalto alkaa nyt hiipumaan. Kyläkoulutoimintaa on vielä jäljellä, eikä niitä missään nimessä pitäisi lopettaa.

- Yhdysluokkaopetus on nousemassa uudelleen arvoon myös uudistuvassa perusopetussuunnitelmassa. On myös herännyt keskustelua, että pari vuotta sitten poistunut kyläkoulutoimintaa tukeva korvamerkitty valtionapu pitäisi palauttaa, Kilpeläinen kertoo.