Ikäihmisten jumppatuntia voi tulevaisuudessa ohjata robotti

Hyvinvointiteknologian kehittämät robotit voivat tuoda myös helpotusta valvontaan ja auttaa avun hälyttämisessä. Sastamalassa lähihoitajaopiskelijat tutustuvat teknologiaan jo koulutuksen yhteydessä.

robotit
Liikunanohjaajarobotti
Marko Melto / Yle

Kun jumppatunti vanhainkodissa alkaa, saattaa tulevaisuudessa mallia näyttää robotti. Ranskasta saapunut Nau-robotti osaa jo nyt näyttää, miten jalka nousee ja käsi ojentuu.

Sastamalassa erilaiset tietotekniikalla ohjattavat laitteet ovat jo osa lähihoitajien koulutusta. Ihmisiä laitteiden ei vielä odoteta korvaavan, mutta Sastamalan koulutuskuntayhtymän projektipäällikkö Hannu Kanniston mukaan lisäkäsiksi niistä on jo nyt.

- Kaikki erilaiset tilanteet, kuten hälytykset, tapaturmat ja onnettomuudet, mitä kotona tai työyhteisössä voi tapahtua, niin robotit voivat olla mukana auttamassa joko seuraamassa, valvomassa tai vaikka hälyttämässä apua.

Roboteissa on muun muassa kameroita ja mikrofoneja, jotka reagoivat ihmisen ääneen ja liikkeeseen ja joiden havaintoja voidaan välittää hoitajille.

Sastamalan koulutuskuntayhtymällä on tiivistä yhteistyötä Pihlajalinnan kanssa, joka tarjoaa tehostettua palveluasumista oppilaitoksen kanssa samassa kiinteistössä.

- Meillä on ajatuksena, että me kokeilemme nuorten kanssa työssäoppimisjaksolla näitä robotteja ja sieltä otetaan palautetta työntekijöiltä, mutta myös vanhuksilta, Kannisto sanoo.

Ensimmäisinä käyttäjien testattaviksi päätyvät ihmisääneen ja kosketukseen reagoivat, pehmeäturkkiset Paro-hylkeet.

Hyvinvointiteknologiasta uusi Nokia?

Usko alan tulevaisuuteen on Sastamalassa vahva. Muun muassa Ranskasta ja Kanadasta saapuneet robotit ovat herättäneet laajaa kiinnostusta myös kansainvälisesti ja koululla on riittänyt vierailevia ryhmiä tutustumassa erilaisiin laitteisiin.

- Meidän koulujen, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen pitäisi lähteä tutkimaan, että löytyisikö täältä mahdollinen uusi Nokia - uusi nousu Suomelle. Minä näen potentiaalia myös bisnespuolella ja koulutuspuolella valtavasti, Kannisto uskoo.

Vaikka laitteet vielä herättävät kummastusta, lähihoitajaopiskelijat ovat jo totutelleet ajatukseen roboteista osana omaa hoivaansa vuosikymmenien kuluttua.

- Kyllä minä mieluummin haluaisin olla ihmisten kanssa, mutta kai siihenkin sitten tottuu, että ne on mukana. Ja kyllähän se sitten helpottaa tietenkin sen aikaisten hoitajien työtä, sanoo lähihoitajaopiskeilja Kristiina Koskinen.