1. yle.fi
  2. Uutiset

Nordic Orion saapui Poriin luoteisväylää pitkin

Ensimmäisenä maailmassa luoteisväylää pitkin Poriin kulkenut rahtialus Nordic Orion on päässyt satamaan.

Kotimaan uutiset
Nordic Orion-rahtilaiva Porin satamassa.
Nordic Orion-rahtilaiva Porin satamassa.Jari Pelkonen / Yle

225-metrinen hiililastissa oleva rahtialus Nordic Orion on saapunut Tahkoluodon satamaan Poriin. Historialliseksi tapauksen tekee reitti, jota pitkin alus Poriin matkasi.

- Tämä on historian toinen alus, joka on kansainvälisessä liikennöinnissä käyttänyt Kanadan pohjoispuolelta kulkevaa lonaisväylää. Sitä ennen tuota reittiä on kulkenut vain pieni tankkeri. Tällä reitillä alus pystyy käyttämään erilaista syväyttä, joten se pystyy kuljettamaan paljon suurempaa lastia kuin Panaman kanavan kautta kulkiessa, kertoo Porin satamajohtajan Jaakko Nirhamo.

- Tällä on myös suora vaikutus päästöihin, kun ajetaan reilu 2000 kilometriä lyhyempi reitti. Moni ei tule ajatelleeksi, että laivat ovat muutenkin kaikkein pienipäästöisin kuljetusmuoto maailmassa, Nirhamo lisää.

Luoteisväylä on jäässä suurimaan osan vuodesta. Väylää pystytään käyttämään vain kaksi kuukautta kerrallaan. Nordic Orion on vahvistettu jäitä vastaan, mutta satamajohtaja Jaakko Nirhamo ei kuitenkaan usko, että alus olisi tällä reissulla luoteisväylää omin voimin läpäissyt.

- Siellä on edelleen olosuhteet sellaiset, että tähän aikaan vuodesta pystytään ainoastaan liikennöimään. Uskoisin että Nordic Orion on tarvinnut jonkin sortin avustusta, mutta apuna siellä on kotimaisia toimijoita kuten Arctic Shipping sekä turkulainen Alfons Håkans, jotka työntävät jäävuoria pois tieltä.

Porin satamalle historiallisen merimatkalla ei ole kovin suurta merkitystä.

- Siinä mielessä olemme iloisia, että tämä on saanut paljon huomiota ja yhteydenottoja on tullut. Meille tämä on kuitenkin normaalia arkipäivää. Laivat tulee ja laivat menee, Nirhamo toteaa.

Lue seuraavaksi