Haetaan: Start up -yrityksiä Berliiniin, rahoitus taattu

Saksa hakee lisävauhtia talouteensa korkean teknologian kasvuyrityksistä. Berliini ryhtyy pian houkuttelemaan uusia start up-yrityksiä erityisellä 100 miljoonan euron tukirahastolla.

Ulkomaat
Suomalaisen ohjelmistoyritys Futuricen toimisto Berliinissä.
Suomalainen ohjelmistoyritys Futurice toimii Berliinissä.Yle

Berliini satsaa nyt voimalla kasvuyrityksiin, eli niin sanottuihin start up- firmoihin. Kaupunki julkisti tällä viikolla toimenpidelistan, miten uusia kasvuyrityksiä houkutellaan Berliiniin ja miten yritysten alkuvaiheen rahoitus jatkossa turvataan.

Konsulttiyhtiö McKinseyllä teetetyn selvityksen mukaan Berliiniin pitää perustaa muun muassa yksityinen rahasto, jolla siemenvaiheen yritysten rahoitus turvataan. Rahaston pääomaksi kaavaillaan alustavasti sataa miljoonaa euroa.

Vertailun vuoksi, McKinsey muistuttaa, että Lontoossa toimii jo samantyyppinen rahasto, East London Tech City, jonka avulla korkean teknologian yritysten määrä on lähtenyt vahvaan kasvuun.

Tavoite on saada start uppien avulla suoraan sata tuhatta uutta työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä, uhoaa Berliinin pormestari Klaus Wowereit.

- Monet nuoret tulevat Berliiniin jo nyt ympäri maailmaa toteuttamaan omia ideoitaan. Tälläkin hetkellä korkean teknologian kasvuyrityksissä työskentelee 64 000 ihmistä, Wowereit muistuttaa.

Suomalaiset startanneet jo

Yksi Berliinin start upeista on myös suomalainen ohjelmistoyritys Futurice. Se on pitänyt konttoria kaupungissa jo kolmisen vuotta, ja työntekijöitä on parikymmentä.

Ohjelmistokehittäjä Martin Richter vahvistaa, että juuri nyt ohjelmistoalalla kannattaa toimia Berliinissä.

- Kaikki muutkin alan kasvuyritykset toimivat jo Berliinissä, tästä on tulossa Euroopan, ellei koko maailman software-pääkaupunki, hehkuttaa Richter.

Saksalainen Richter siirtyi Berliiniin Espoosta, missä hän opiskeli diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistossa ja teki samalla töitä Helsingin Futuricessa.

- Opin tuntemaan firman jo Suomessa, mutta 14 Suomen vuoden jälkeen halusin palata kotimaahani, erityisesti kun sain jatkaa työskentelyä Futuricessa, kertoo Richter.

Saksa hakee uutta nousua start up-yrityksistä

Koko Saksan talous hakeekin nyt uutta nostetta innovaatioista ja start up-yrityksistä. Teollisuuden vienti vetää yhä Aasiaan, mutta Euroopassa saksalaistuotteiden kysyntä sakkasi eurokriisivuosina.

Taloustutkijat muistuttavatkin, että vaikka Saksan odotetaan vetävän koko euroaluetta ylös kuopasta, ei se tapahdu heti.

- Odotamme tälle vuodelle vielä heikkoja vientilukuja, nollaa, ei sen enempää. Ensi vuonna vienti kasvaa sitten yli neljä prosenttia, sanoo professori Gustav Horn.

Horn johtaa palkansaajien tutkimuslaitosta muistuttavaa IMK-instituuttia (Institut für Makroökonomie und Konjunkturforschung) Düsseldorfissa, Hans Böckler-säätiössä. Instituutti julkisti tällä viikolla oman suhdannearvionsa Saksan taloudesta.

Sen mukaan valoa on näkyvissä, euroalue on vakautunut ja Saksan vienti lähtee siis jälleen vetämään ensi vuonna. Hornin mukaan kasvuluvuissa ei kuitenkaan päästä vanhoin keinoin siihen, missä aiemmin oltiin.

Tarvitaan uusia keinoja, ja clean tech, energiatalous ja digitaalitekniikka ovat esimerkkejä uusista avainaloista, joihin Saksa satsaa jatkossa satoja miljoonia.

Konsulttiyhtiö McKinseyn selvityksen mukaan maailman johtavimmat start up- keskittymät sijaitsevat tällä hetkellä Yhdysvalloissa Kalifornian piilaaksossa sekä Israelissa Tel Avivissa. Berliini on ranking-listalla sijalla 15.

Eurokriisin taakseen jättävä Saksa haluaa Berliinin nousevan sijaluvulle yksi.

Tytti Sulander, Berliini / Yle Uutiset