Lanka parsii yhteen kaksitoista eurooppalaista taiteilijaa

Vaasassa Kuntsin modernin taiteen museossa avautuu museon oma voimainponnistus. Thread and Paper on Kuntsin itse kokoama kansainvälinen näyttely, jossa esillä on kahdentoista eurooppalaisen taiteilijan teoksia. Kaikkien taidetta yhdistää yksi asia: lanka.

Kotimaa
Germán Gómezin teoksia
Mirva Korpela / Yle

Vaasassa Kuntsin modernin taiteen museon yläkerrassa avautuu paitsi feministinen myös naiseuden ilottelua ja toisaalta miehistä näkökulmaa esittelevä näyttely. Taideteoksissa lanka kulkee teoksesta toiseen. Kuntsin amanuenssi Pamela Andersson kertoo, että ajatuksena oli koota näyttely, jossa lankaa on hyödynnetty taiteessa ilman että se on tekstiilitaidetta.

– Monia näitä teoksia yhdistävät aiheet, kuten elämä, ajankulku, historia, muistaminen. Ja tietysti lanka ja ompeleminen yhdistetään maailmanlaajuisesti naisten historiaan ja tuo heitä yhteen. Näyttely ei kuitenkaan ole yksistään feministinen, Andersson sanoo.

Kahdentoista eurooppalaisen taiteilijan yhteisnäyttelyssä on manipuloituja ja käsin ommeltuja valokuvia sekä installaatioita. Uumajalaisen Gunilla Sambergin videoperformanssissa 16 naista istuu metsässä kutomassa; he kutovat muutosta naisten tulevaisuuteen. Sambergille lanka on vahva symbolinen elementti.

– Teoksissani käytän punaista lankaa myös elämänlankana. Punaisella langalla on aina jokin merkitys elämässä. Me kaikki etsimme elämässämme punaista lankaa, ja sitten kaikki elämä loppuu samalla tavalla: kuljemme kohti kuolemaa, taiteilija Gunilla Samberg toteaa.

Myös miehen sielua parsitaan langalla

Vaikka lanka, kutominen ja ompeleminen mielletään herkästi naisten maailmaan kuuluvaksi, soljuu lanka myös näyttelyyn osallistuneiden miestaiteilijoiden käsissä. Esimerkiksi espanjalaisen nykytaiteilijan Germán Gómezin valokuvista revityt palat on ommeltu uudelleen kiinni. Olemme kovia, mutta samalla haavoittuvia, viestittävät Gómezin kollaasit.

– Gómez ompelee ompelukoneella kollaaseja ja eräänlaisia omakuvia, vaikka hän ei itse esiinny yhdessäkään kuvassa. Myös miesnäkökulmaa on tuotu mukaan ja elämän synkempiäkin puolia ja solmukohtia sen sijaan, että pelkästään olisi ilon aiheita, kertoo Kuntsin modernin taiteen museon amanuenssi Pamela Andersson.

Thread and Paper -näyttely on esillä Vaasassa tammikuun alkupuolelle asti.