1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Berlusconi pyysi pääsyä yhdyskuntapalvelukseen - Italiassa repesi riemu paikan pohdinnasta

Tiettävästi Berlusconi oli aluksi hangoitellut vastaan, koska ei halunnut suorittaa yhdyskuntapalvelusta "kuin tavallinen rikollinen".

Silvio Berlusconi Kuva: Angelo Carconi / EPA

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi on pyytänyt saada suorittaa vankeustuomionsa yhdyskuntapalveluksessa. Asiasta kertoi hänen lakimiehensä perjantaina. Berlusconi on tuomittu 12 kuukauden vankeuteen veropetoksista.

Korkein oikeus torppasi elokuun alussa Berlusconin toisen ja viimeisen valituspyynnön tuomiosta ja näin Berlusconi joutuu ensi kertaa suorittamaan saamansa tuomion. Hänet on tuomittu ennenkin, mutta aiemmissa tapauksissa valitukset ovat menneet läpi. Alun perin neljän vuoden vankeus muutettiin vuoden mittaiseksi yleisen armahduskäytännön vuoksi.

Korkean ikänsä vuoksi Berlusconin, 77, ei kuitenkaan tarvitse mennä vankilaan vaan voi suorittaa rangaistuksensa kotiarestissa. Lakimiehet olivat kuitenkin neuvoneet häntä pyytämään sen suorittamista yhdyskuntapalveluna, koska silloin hän pääsee liikkumaan vapaammmin. Tiettävästi Berlusconi oli aluksi hangoitellut vastaan, koska ei halunnut suorittaa yhdyskuntapalvelusta "kuin tavallinen rikollinen".

Pelleterapeutiksi?

Italiassa on perjantaina riittänyt riemua mahdollisen yhdyskuntapalvelun suorittamispaikasta. Hyväntekeväisyysjärjestöt kautta Italian ovat esittäneet vitsikkäitä kutsuja Berlusconille niissä työskentelemiseksi. Kutsuja on satanut muun muassa pelleterapeutiksi ja koirien eläinsuojaan.

Mikäli pyyntö hyväksytään, roomalainen tuomioistuin päättää, missä yhdyskuntapalvelus suoritetaan. Mahdollisia ovat esimerkiksi työ vanhainkodissa, supermarketin hyllyjen täyttäjänä tai graffiteja puhdistamassa. Lainopillinen lähde sanoi, että yhdyskuntapalvelua pyytävä saa itse määritellä muutaman järjestön, jottei nyt aivan joutuisi aseman vessoja siivoamaan.

Todennäköisimpänä paikkana pidetään kuitenkin entisten narkomaanien avustusjärjestöä CEISiä. Berlusconin ystävä ja entinen puolustusministeri Cesare Previti on suorittanut siellä oman, korruptiosta langetetun tuomionsa.

Berlusconia saattavat odottaa vielä lisätuomiot, sillä esimerkiksi oikeudenkäynti seksin ostamisesta alaikäiseltä on vielä kesken.