USA:n budjettineuvotteluissa uutta toiveikkuutta

Yhdysvaltain kongressin johtajat ovat viimein päässeet rakentavaan keskusteluyhteyteen. Budjettikiistan ratkaisuesitystä odotetaan jo viikonlopun aikana.

Yhdysvaltain poliittinen johto on päässyt hieman eteenpäin neuvotteluissaan maata lamauttavan budjettikiistan lopettamiseksi. Molempien pääpuolueiden johtajat sanoivat perjantaisten tapaamisten jälkeen olevansa selvästi toiveikkaampia kuin muutamaa päivää aiemmin. Kaikki korostavat tosin, ettei sopimusta vielä ole syntynyt.

Yhdysvaltoja uhkaa maksukyvyttömyys ensi viikon torstaina, ellei kongressi löydä ratkaisua budjetin rahoitukselle. Velanotolle asetettu yläraja, ns. velkakatto täyttyy torstaina. Tämä olisi tuhoisa tilanne koko maailmantaloudelle.

Presidentti Barack Obama tapasi perjantaina kongressin republikaanisiiven johtajia. Neuvotteluja on määrä jatkaa läpi viikonlopun, jotta sopimus saataisiin valmiiksi alkuviikosta.

Oppositiossa olevat republikaanit ovat tehneet väliaikaisen kompromissiesityksen, jonka mukaan velkakaton umpeutumiselle annettaisiin kuuden viikon jatkoaika, jotta neuvotteluille saataisiin lisäaikaa. Samalla nyt pakkolomalle joutuneet liittovaltion työntekijät pääsisivät töihin ja yhteiskunnan pyörät pyörimään.

Presidentti Obama ja hänen demokraattipuolueensa ei kuitenkaan ole halukkaita tähän. Heidän mielestään se vain lykkäisi ratkaisun tekemistä. He haluavat pitempiaikaista sopimusta.

Perjantain keskusteluissa päästiin ilmeisesti sopuun siitä, että ratkaisun etsinnässä ovat mukana molempien osapuolten vaatimukset - demokraattien pitkäaikainen ratkaisu ja republikaanien vaatimus leikata valtion kuluja velanoton hillitsemiseksi. Tämä tarkoittaisi mahdollisesti sosiaaliohjelmien kutistamista sekä muutoksia verolakeihin. Asiantuntijoiden mukaan demokraateilla ja presidentti Obamalla ovat saaneet jonkinlaisen yliotteen neuvotteluissa.

Yhdysvaltain politiikassa pitkään jatkuneen kyräilyn nyt päätyttyä, republikaanisenaattori Mike Johanns kiteytti asian: "Kaikki puhuvat nyt kaikille, se on hyvin rohkaisevaa".