Koe uusi yle.fi

Taifuuni upotti riisipellot Filippiineillä, 8 kuollut

Yli miljoonan filippiiniläisen kodeista katkesi sähköt, ja lukuisat kaatuneet puut tukkivat valtateitä. Viranomaiset ovat kuulleet myös kotien tuhoutumisista, kun myrskytuulet ovat repineet kattoja liitoksistaan.

Ulkomaat
Linja-auto ajoi tulvivalla kadulla San Ildefonsossa, Filippiinien Bulacanin maakunnassa, 12. lokakuuta.
Linja-auto ajoi tulvivalla kadulla San Ildefonsossa, Filippiinien Bulacanin maakunnassa, 12. lokakuuta.Dennis M. Sabangan / EPA

Ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut lauantaina Filippiineillä riehuvan Nari-taifuunin jalkoihin. Myrskyn rankkasateet ovat upottaneet kyliä ja viljelyksiä tulvan alle tärkeällä riisintuotantoseudulla.

Sähkökatkokset ovat koetelleet yli miljoonaa ihmistä kuudessa maakunnassa. Tuulet ovat kiskoneet irti sähköpylväitä, mutta osaksi virtoja katkaistiin myös tarkoituksellisesti onnettomuuksien estämiseksi.

Yksi kuolonuhreista oli saanut sähköiskun, kolme oli jäänyt kaatuvan puun alle. Iäkäs mies sai sydänkohtauksen, kun asunnon katto repeytyi tuulen mukaan.

Narin tuulet ovat puuskittain puhaltaneet 51 metriä sekunnissa. Joitakin tuhansia asukkaita evakuoitiin rannikkokylistä ennen hirmumyrskyn saapumista.

Filippiinien suurimmalla Luzonin saarella on laajoja riisiviljelmiä, joita paikalliset ylpeästi nimittävät maailman kahdeksanneksi ihmeeksi. Pelkästään saaren Nueva Ecijan maakunnassa kuvernööri arvioi, että 15 000 hehtaaria riisiä on tuhoutunut tai vaurioitunut.

Pahimmillaan joillakin alueilla vettä tulvii kahden metrin syvyisesti.

Nari-taifuuni on vuoden 19. Filippiinejä koetellut myrsky. Samaan aikaan Intiaa hakkaa sylkoni, jonka alta on evakuoitu jopa 600 000 ihmistä perjantai-iltaan mennessä.