Sätkynukkeja vaaditaan ulos kaapista Israelissa

Mieskaverukset "Töpseli" ja "Pistorasia" ovat seikkailleet vuosikausia jatkuneessa mainoskampanjassa. Valtion sähköyhtiön maskoteilla on uusimmassa mainoksessa pikkuvauva. Israelin avoimuus homoseksuaalisuutta kohtaan on havaittu maailmallakin.

Kuvankaappaus Israel Electric Companyn Facebook-sivusta, jossa näkyy kuva toisesta mainoskampanjan maskotista vauvan kanssa. Kuva: Israel Electric Company / Facebook / Yle Uutiset

Israelin valtiollisen sähköyhtiön uusi televisiomainos pyrkii edistämään puhdasta energiaa, mutta kansa alkoikin keskustella mainoshahmojen seksuaalisesta suuntautumisesta.

Sähköyhtiö Israel Electric Corp on yli vuosikymmenen ajan käyttänyt mainoksissaan kaveruksia Shekaa ja Tekaa. Sätkynukkien hepreankieliset nimet tarkoittavat töpseliä ja pistorasiaa. Yhteistä kotia asuvat hahmot ovat mainoksissa muun muassa varoitelleet sähkötorneihin kiipeilemisestä, mutta israelilaiset ovat leikkimielisesti arvuutelleet, ovatko Sheka ja Teka pariskunta.

Uusimmassa mainoksessa tämä on homoaktivistien mielestä tehty selväksi: kaksikolla on pikkuvauva. Puistonpenkillä istuvat miehet haistelevat sähköyhtiön mahdollistamaa puhdasta ilmaa ja toteavat, että on vaipanvaihdon aika.

Israelin pyhässä maassa uskonnolla on suuri sananvalta eikä siviilivihkimistä tunneta. Silti Israelia pidetään erittäin avoimena homojen oikeuksien suhteen. Homoseksuaalit palvelevat avoimesti armeijassa ja parlamentissa, heillä on oikeus perintöön, ja maan suosituimpien poptähtien joukkoon lukeutuu homoja, lesboja ja transseksuaali.

Homoaktivistit haluavat, että sähköyhtiön maskotit tulisivat ulos kaapista. Yksi purki loukkaantuneisuuttaan viihdelehti City Mousessa.

– Kampanjan takana olevat voivat kysyä itseltään, kasvattaisivatko lasta maassa, jossa sähköyhtiö sanoo: "Salaa, älä ole ylpeä", Dvir Bar kirjoittaa.

Sähköyhtiö sanoo olevansa polemiikista ymmällään. Sen mukaan mainoskampanjoihin ei liity mitään salaisia viestejä, ja uusimman mainoksen pikkuvauva on mukana vain edustaakseen tulevia sukupolvia.

Sheka ja Teka on rinnastettu lasten televisiosarja Seesamtien Bertiin ja Ernieen, joista ohjelman tuottajat ovat julkisuuteen vakuutelleet pelkkää ystävyyttä.

– Ne ovat nukkeja eikä niillä ole seksuaalista suuntautumista, tuottajat kertoivat lausunnossa pari vuotta sitten.