Italialaisten ruokatottumukset etääntyvät perinteisestä Välimeren ruokavaliosta

Liharuokien syöminen on yleistynyt samalla kun italialaiset syövät koko ajan vähemmän hedelmiä ja vihanneksia. Italiassa ruoasta puhutaan paljon, mutta keskustelu pyörii enemmän makujen kuin terveysvaikutusten ympärillä.

Ulkomaat
Lihakauppa Parmassa.
Lihakauppa Parmassa.Petri Burtsov / Yle

Jokaisella italialaisella on mielipide siitä, mitä ihmisten pitäisin syödä. Ruoasta puhutaan paljon ja siitä nautitaan pitkään. Italialaiset ovat myös ylpeitä omasta ruokakulttuuristaan, onhan Välimeren ruokavalio valittu jopa Unescon maailmanperintökohteeksi.

Italialaisten ruokavalio on kuitenkin muuttunut merkittävästi viimeisten vuosikymmenien aikana. Perinteinen Välimeren ruokavalio rakentui ennen kaikkea tuoreiden hedelmien, vihannesten, viljatuotteiden ja kalaruokien ympärille. Se nousi kuuluisaksi aikana, jolloin Italia oli maatalousvaltainen yhteiskunta ja ihmiset tekivät paljon ruumiillista työtä.

Suomi on ohittanut Italian kasvisten syönnissä

- Me italialaiset amerikkalaistumme. Syömme koko ajan enemmän lihaa ja vähemmän kasviksia. Te suomalaiset olette ohittaneet meidät vihannesten ja hedelmien kulutuksessa, kertoo tutkija Andrea Ghiselli Italian elintarviketutkimuslaitoksesta.

Hänen mukaansa italialaiset syövät tätä nykyä alle puolet suositellusta määrästä hedelmiä ja vihanneksia.

Myös työ on nykyään erilaista ja ihmiset kuluttavat kaloreita paljon aiempaa vähemmän. Ylipainosta on tullut vakava ongelma. Ghisellin mukaan valtion on vaikeaa puuttua ihmisten kulutustottumuksiin.

- Meidän kulttuurissamme ruoka on niin pyhä asia, että ulkopuolisten ei sallita puuttua perheiden ruokatottumuksiin. Julkaisemme toki vuosittaisia ruokasuosituksia, mutta paljon muuta emme voi tehdä, Ghiselli päivittelee.

Maku vie voiton terveellisyydestä

Testaccion ruokatorilla Rooman keskustassa on vaikeaa uskoa tutkijan sanoja todeksi. Hyllyt ovat täynnä tuoreita vihanneksia ja hedelmiä sekä erilaisia eksoottisia meren antimia. Kojuilla käy kuhina asiakkaiden tutkiessa tarjonnan laatua ja vaihtaessa ajatuksia ruoanlaitosta.

Roomalainen hedelmätori.
Roomalainen hedelmätori.Petri Burtsov / Yle

Kysyn roomalaisilta, ovatko he huolissaan italialaisten ruokatottumuksien muutoksesta ja pitäisikö ruoan terveellisyyteen kiinnittää enemmän huomiota.

- Kyllä olisi hyvä, jos ruoka olisi terveellistä. Mutta myös ruoan maku on tärkeää, sanoo ilmakuivattua kinkkua ostava Aldo.

- Maku on aina ensisijaisen tärkeä, terveellisyys tulee vasta toisena, sanoo puolestaan kalaostoksilla olevan Simona.

Torikauppias Cesare puolestaan ei tee eroa näiden kahden asian välillä.

- Hyvän pihvin tai maukkaan fettucine-pastan syöminenhän on terveellistä!, hän toteaa.

Julkinen keskustelu ruoan terveellisyydestä puuttuu

Italialaisille ruoan terveys merkitsee ennen kaikkea puhtaita ja tuoreita raaka-aineita. Italiassa syödään hyvin vähän ulkomailta tuotua ruokaa kuluttajien suosiessa lähiruokaa. Raaka-aineiden puhtautta tutkitaan tarkasti ja monelle tuli shokkina kun Napolin lähialueella tuotetusta mozzarella-juustosta hiljattain löydettiin vaarallisen korkea määrä ympäristömyrkkyjä.

Pizza Napolissa.
Pizza Napolissa.Petri Burtsov / Yle

Kun kysyn torin asiakkailta, pitäisikö valtion puuttua italialaisten ruokavalioon aiempaa tiukemmin, saan osakseni kaikenlaisia käsieleitä. Ajatus tuntuu vieraalta.

- On italialaisten oma asia, mitä he suuhunsa laittavat. Ei tämä kuulu valtiolle, Simona toteaa.

- Valtio vie jo kaikki rahat kukkarostamme verottamalla meitä. Vieläkö heidän pitäisi tulla ruokapöytäämmekin, päivittelee eläkepäiviä viettävä Matilde.

Petri Burtsov, Rooma
Yle Uutiset