1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaarallinen virus varjostaa muslimien pyhiinvaellusta

Saudi-Arabiaan saapuneiden pyhiinvaeltajien keskuudessa ei ole toistaiseksi havaittu koronavirustapauksia.

Ulkomaat
Miehiä rukoilemassa Mekan suuressa moskeijassa
EPA/Ali Hassan

Uusien hengenvaarallisen koronaviruksen aiheuttamien tautitapausten pelko varjostaa Saudi-Arabiassa alkamassa olevaa muslimien vuotuista pyhiinvaellusta.

Lauantaihin mennessä jopa yli puolitoista miljoonaa pyhiinvaeltajaa on saapunut muslimien pyhään kaupunkiin Mekkaan. Terveysviranomaisten mukaan toistaiseksi pyhiinvaeltajien keskuudessa ei ole havaittu vaarallisia infektioita.

Lähi-idästä viime vuonna löytynyt uudenlainen koronavirus on aiheuttanut maailmanlaajuisesti kymmenien ihmisten kuoleman. MERS-koronaviruksen aiheuttamaan vakavaan hengitystieinfektioon menehtyneistä valtaosa, 51, on Saudi-Arabiasta.

Osa maan terveysviranomaisista on kantanut huolta siitä, että uusia tautitapauksia paljastuu pyhiinvaelluksen aikana, kun valtavat ihmismäärät kokoontuvat samanaikaisesti Mekkaan. Pyhiinvaeltajia onkin kehotettu käyttämään väenpaljoudessa hengityssuojaimia. Lisäksi sairaita ja iäkkäitä on neuvottu jättämään pyhiinvaellus kokonaan väliin.

Saudi-Arabia on tänä vuonna rajoittanut ulkomailta saapuvien pyhiinvaeltajien määrää. Viime vuonna osallistujia oli kaikkiaan 3,2 miljoonaa. Tänä vuonna paikalle odotetaan noin kahta miljoonaa pyhiinvaeltajaa. Maahantuloa on kiristetty myös siitä syystä, että Mekassa on käynnissä suuri rakennusprojekti, jonka aikana kaupungin suurta moskeijaa laajennetaan entistä suurempien osanottajamäärien mahdollistamiseksi tulevaisuudessa.

Muslimien vuotuinen hajj-pyhiinvaellus on yksi islamin viidestä peruspilarista. Jokaisen muslimin on tehtävä vähintään kerran elämässään pyhiinvaellus Mekkaan, jos terveys ja taloudellinen tilanne sen sallii.

Pyhiinvaelluksen tärkein päivä on edessä heti maanantaina, kun pyhiinvaeltajat kokoontuvat Arafatvuorelle Mekan ulkopuolella.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi