China Daily: Tehtaat laistavat saasterajoista likaisilla tempuilla

Saastuttavat yritykset käyttävät yhä ovelampia keinoja huijatakseen viranomaisvalvontaa. Sanomalehti China Dailyn mukaan ympäristöministeriö havaitsi valvontakampanjassa salaisia maanalaisia päästöputkia ja peukaloituja päästölaskureita.

Ulkomaat
Tehtaiden piippuja iltataivasta vasten.
Tehtaita Kiinan Tianjinissa.Ryan Tong / EPA

Kiinan ympäristöministeriön mukaan kymmenien kaupunkien tehtailla sumutetaan häikäilemättömästi viranomaisia, jota valvovat päästörajoja. Sanomalehti China Dailyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan ympäristöministeriö totesi lauantaina, että yrityksillä on laittomiin päästöihin yhä ovelammat konstit.

– Samalla kun kansan tietoisuus ympäristöoikeuksistaan on kasvanut enstisestään vuosikymmenen mitttaan, yritykset luovat uusia tapoja rikkoa keskeisiä ympäristölakeja ja käyttävät salakavalampia keinoja, sanoo ympäristöministeriön valvontakampanjan johtaja Zou Shoumin.

Päästörajojen valvojat kertovat päästölaskurien manipuloinnista, salaisista maanalaisista päästöputkista sekä myrkkyliejujen kaatamisista jokeen yön turvin. Ympäristöministeriö otti ongelman puheeksi laittomien päästöjen vastaisessa kampanjassaan, joka pidetään tänä vuonna jo kymmenettä kertaa.

Kesän mittaan tarkastajat kirjasivat satakunta rikkomusta 30 kaupungissa. Yritysten nimet ja ympäristösynnit on julkaistu, ja lehdistöä sekä yleisöä pyydetään pitämään firmoja silmällä.

Jatkotoimenpiteenä harkitaan valtiollisten päästölaskurien asentamista yrityksiin, sillä luottamus yrittäjien omavalvontaan on raskaasti koetuksella.

Ympäristöministeriö on aloittamassa erityishankkeen pääkaupunki Pekingissä, Tianjinissa ja näitä ympäröivässä Hebein maakunnassa. Se keskittyy ilmansaasteisiin kylmään vuodenaikaan, kun lämmitys lisää rajusti savusumua.