EU:n koko kansainvälinen rikollisuus selvitettiin - hurjia lukuja

EU:n sisällä toimiva kansainvälinen rikollisuus aiheuttaa satojen miljardien eurojen kulut. EU-parlamentin valiokunta arvioi, että unionissa on yhteensä noin 880 000 orjaa.

Ulkomaat
Tanskan tullivirkailijat tarkastivat Tanskan ja Saksan rajan ylittäviä ajoneuvoja heinäkuussa 2011. Tanska tiukensi rajatarkastuksiaan yrityksenä kitkeä kansainvälistä rikollisuutta.
Tanskan tullivirkailijat tarkastivat Tanskan ja Saksan rajan ylittäviä ajoneuvoja heinäkuussa 2011. Tanska tiukensi rajatarkastuksiaan yrityksenä kitkeä kansainvälistä rikollisuutta.Bodo Marks / EPA

EU:n parlamentin järjestäytynyttä rikollisuutta, korruptiota ja rahanpesua tutkiva valiokunta (CRIM) on saanut valmiiksi laajan raporttinsa. EU-parlamentin on määrä hyväksyä raportti kokouksessaan 21. - 24. lokakuuta. Saksalainen sanomalehti Der Spiegel on saanut raportin haltuunsa.

CRIM:n mukaan EU:n sisällä toimiva kansainvälinen rikollisuus aiheuttaa unionimaille valtavat kustannukset. Yksin tietokonerikollisuuden kulujen arvioidaan nousevan 290 miljardiin euroon.

Raportissa arvioidaan, että EU-maissa on yhteensä 3 600 kansainvälisesti toimivaa rikollisorganisaatiota. Osa niistä toimii mm. ihmiskaupan, laittoman elinkaupan ja eläinkaupan piirissä.

Pelkästään ihmiskauppa tuottaa rikollisille vuosittain 25 miljardia dollaria CRIM arvioi. Laittomilla elimillä ja luvattomien eläinten kaupalla roistot tienaavat arviolta 18 - 26 miljardia.

Julkisen sektorin korruptiossa arvioidaan liikkuvan EU-alueella 120 miljardia euroa.

Kuohuttavin luku CRIM:n raportissa on arvio EU-maissa olevista orjista. Parlamentin valiokunta arvioi, että jäsenmaissa työskentelee 880 000 ihmistä orjuutettuina. Heistä neljäsosa on seksityöläisiä.

Raportissa annetaan suosituksia, miten unionin tulisi tehostaa kansainvälisen rikollisuuden torjuntaa. Suosituksia on viisi. Ne koskevat mm. veroparatiisien sulkemista, rikoksista tuomittujen virkamiesten kurissa pitämistä ja rikoksia paljastaneiden ihmisten suojelemista.