1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Treme tulvii torvista Tampereelle

Tampereen Tullikamarin seinät hytkyvät ensi viikonloppuna New Orleansin tahtiin kun Hot 8 Brass Band astuu lavalle. Nonetti ammentaa poljentonsa Mississipin suiston musiikkiperinteestä ja maustaa sillä versionsa nykyhiteistä.

Hot 8 Brass Band tulee New Orleansista, joka kärsii edelleen hirmumyrsky Katrinan tuhoista. Kuva: Tampere Jazz Happening

Hot 8 Brass Bandin musiikkia voi kuulla YLE Teemalla pyörivässä tv-sarjassa. Sarja kertoo elämästä New Orleansin kuulussa Tremen kaupunginosassa.

Treme on tunnettu afroamerikkalaisen ja kreolikulttuurin sekä tietysti puhallinorkesterimusiikin tyyssijana. Bändin voi nähdä ja kuulla työssään sarjan toisen tuotantokauden jaksossa.

Rytmin ystäviä hellitään taas

Tampere Jazz Happening esittelee 24 kokoonpanoa, jotka tulevat viidestä maanosasta: Australiasta, Pohjois- ja Etelä-Amerikasta, Afrikasta sekä Euroopasta.

Vieraista tutuimpia lienee rumpali Jack DeJohnette, joka on käynyt Tampereella jo useamman kerran.

Uransa aikana Miles Davisin, Sonny Rollinsin ja Keith Jarrettin kanssa soittanut DeJohnette tuo mukanaan kvartettinsa. Puhaltimista vastaa Don Byron, jonka ilmaisua on kiitelty laajasta tyylipaletista.

Nimekkäissä sessioissa on kiertänyt myös rumpali Manu Katché. Hän on työskennellyt muun muassa Peter Gabrielin, Joni Mitchellin ja Stingin kanssa.

Pakkahuoneen keikalla Katchén kvartetin solistina vierailee norjalainen trumpetisti Nils Petter Molvaer.

Kotimainen kärki esittäytyy

Tuttuun tapaan Tampereella esittäytyy kotimaisen jazzin kärki. Timo Kämäräisen ja Tuomo Viinikaisen kaltaisten virtuoosien kohtaaminen tarjonnee vaihtelevia tunnelmia hilpeitä ja huippunopeita kantrituokioita myöten.

Kotimaisen kattauksen laajuutta ovat takaamassa Jarmo Saari Republic, Seppo Kantosen septetti, Jimi Tenor & Kalle Kalima, Verneri Pohjola Quartet ja Dalindéo.

Yle tarjoaa Tampereen antia

Yle äänittää tälläkin kerralla Jazz Happeningin antia. Konsertit kuullaan tämän ja ensi vuoden aikana YLE Radio 1:n Jazzradiossa.

Taltioinnit ovat kuultavissa niin ikään YLE Areenassa. Perinteiseen tapaan Yle lähettää konsertteja myös Euroopan yleisradioliiton kautta kymmeniin muihin maihin.

Tampere Jazz Happening alkaa 31. lokakuuta ja päättyy 3. marraskuuta.