Chuck Berryn syke ei sammu

Suomeen saapuu ensi viikolla elävä pala rock´n rollin historiaa. Yli 70 vuotta lavoja kiertänyt Chuck Berry on innoittanut useita itsekin legendoiksi nousseita soittajia ja hän on ainoa rokkari, jonka kappale pääsi avaruusolioille tarkoitetulle ihmiskunnan esittäytymislevylle.

kulttuuri
Chuck Berry soittaa kitaraa
Chuck Berry Walter Bieri / EPA

Maailman kenties kuuluisimman rockveteraanin kipinä näyttää hehkuvan vuosisadalta toiselle. Ensimmäisestä esiintymisestä on jo yli 70 vuotta ja show jatkuu pian Suomessa.

Rock´n rollin isäksi kutsuttu 87-vuotias Chuck Berry konsertoi Helsingissä ja Oulussa.

Johnny matkaa avaruudessa

Grammyllä ja Rock´n Roll Hall of Famen jäsenyydellä palkittu Berry on saanut tunnetuimman biisinsä harvinaisen laajaan levitykseen.

Ainoa rockkappale, joka vuonna 1977 pääsi avaruusluotain Voyagerin matkaan kertomaan avaruuden muille sivilisaatioille ihmiskunnan kulttuurisaavutuksista, oli Chuck BerrynJohnny B. Goode.

Jos rock´n rollille pitäisi keksiä toinen nimi se voisi olla 'Chuck Berry'

John Lennon

Kehitti keskeiset kitarakuviot

Chuck Berryn kitarakuviot ja rockklassikot ovat innoittaneet ja avittaneet muusikoita vuosikymmenestä toiseen. Levytytyssura alkoi jo 1955 legendaarisen Chess Recordsin suojissa kappaleella Maybelline.

Tuotannon kerma - Johnny B. Goode, Sweet Little Sixteen, Rock and Roll Music ja Roll Over Beethoven - ovat edelleen lähes pakollinen oppimäärä jokaiselle vakavasti rockkitaristiksi aikovalle. Esimerkiksi Hurrginanesin Get On kertoo selvästi, että edesmennyt Albert Järvinen suoritti opintonsa varsin säntillisesti.

Berry kertoo tyylinsä synnystä elämäkerrassaan.

Olen napannut hänen joka ikisen kitarakuvionsa

Keith Richards

- Kuuntelen vielä nykyäänkin sitä samaa musiikkia, jota kuuntelin teini-ikäisenä. Sellaiset kitaristit kuin Carl Hogen, T-Bone Walker, Charlie Christian ja Elmore James, samoin kuin monet tien päällä kuulemani kitaristikollegat ovat olleet muodostamassa minun soittotyyliäni.

Treenaakohan Chuck skaaloja?

Olisi mielenkiintoista tietää vieläkö Chuck Berry treenaa kitaransoittoa ja mikä saa hänet edelleen kiertämään ympäri maailmaa julistamassa rokin ilosanomaa.

Turha toivo, tällä kerralla ei haastattelua heltiä. Berry taitaakin tuumia, että kaikki oleellinen on kerrottu, levyt ja keikat puhukoot puolestaan.

Chuck Berry konsertoi Helsingissä 23. lokakuuta ja Oulussa 25. lokakuuta. Kvintetissä soittavat myös hänen tyttärensä Ingrid ja poikansa Charles.Lämmittelijänä on kotimainen legenda, Agents.