1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sisällissodassa kuolleiden autuaaksi julistaminen suututti Espanjan diktatuurin uhrit

Autuaaksi julistaminen on diktatuurin uhrien oikeuksia puolustavien ryhmien mukaan poliittinen teko katoliselta kirkolta. Sisällissodassa kuolleita on julistettu autuaaksi ennenkin, mutta nyt joukko oli suurin koskaan.

Katolinen kirkko on julistanut tänään sunnuntaina autuaaksi yli 520 Espanjan sisällissodassa ja hieman sitä ennen kuollutta pappia ja nunnaa. Ulkoilmatilaisuuteen Tarragonassa Kataloniassa osallistui tuhansia ihmisiä. Heidän joukossaan oli autuaaksi julistettujen sukulaisia. Paavi Franciscus osallistui tilaisuuteen lyhyellä videotervehdyksellä.

Autuaaksi julistaminen on raivostuttanut Espanjan diktatuurin aikaisten julmuuksien uhreja edustavat ryhmät. Niiden mukaan autuaaksi julistamisilla oikeutetaan kenraali Francisco Francon diktatuuri, jota kesti tämän kuolemaan vuoteen 1975 saakka.

Kirkko on julistanut autuaaksi vastaavissa tilaisuuksissa aiemmin yli 1 500 ihmistä, jotka saivat surmansa Espanjan sisällissodassa ja sitä edeltäneessä sekasorrossa. Sisällissotaa käytiin vuosina 1936 - 39.

Kirkon sisällä erimielisyyttä

Sisällissodassa arvioidaan kuolleen yli puoli miljoonaa ihmistä. Kansallismieliset teloittivat voitettuaan 50 000 tasavaltalaista. Tuhansia pappeja, munkkeja ja nunnia oli saanut surmansa tasavaltaa kannattaneiden vasemmistolaisten käsissä. Kirkonvastaisuus oli heidän joukossaan yleistä.

Espanjan katolinen kirkko kutsui nyt autuaaksi julistettuja "1900-luvun Espanjan marttyyreiksi". Paavi sen sijaan puhui eri sävyyn:

- He olivat marttyyreja, jotka saivat surmansa Espanjan sisällissodassa uskonsa vuoksi, paavi sanoi.

Espanjan katolisen kirkon sisällä on edistyksellisiä ryhmittymiä, jotka ovat vastustaneet tuoretta autuaaksi julistamista. Niiden mukaan se avaa vanhat haavat. Autuaaksi julistamisen on viimeinen askel ennen mahdollista pyhimykseksi julistamista.

Tilaisuudessa olivat läsnä Espanjan konservatiivihallituksen oikeusministeri Alberto Ruiz Gallardón ja sisäministeri Jorge Fernández Díaz.