1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Israel pysäytti rakennusmateriaalin viennin Gazaan - syynä liki kaksi kilometriä pitkä tunneli

Israelilainen kansalaisjärjestö patistaa Israelia sallimaan materiaalien viennin, etteivät siviilit kärsisi. Israelin mukaan tunneli olisi mahdollistanut iskut israelilaisia vastaan.

Israelin armeija on pysäyttänyt rakennusmateriaalien viennin Gazan palestiinalaisalueelle uuden tunnelilöydön takia. Rajoituksia lievennettiin juuri syyskuussa.

Suljetusta Gazasta Israelin puolelle kaivettu tunneli on armeijan mukaan 1,7 kilometriä pitkä ja se kulkee enimmillään 18 metrin syvyydessä. Korkeudeltaan se on noin 180 senttiä. Israelin armeija arvioi, että sen rakentaminen on vienyt ainakin vuoden. 450 metriä siitä kulki Israelin puolella.

Israelin mukaan tunnelin kautta olisi voitu tehdä iskuja israelilaisia vastaan. Tunneli löydettiin liki viikko sitten maanantaina, kun läheisen kibbutsin asukkaat valittivat epätavallisesta melusta. Tunnelista kerrottiin julkisuuteen vasta nyt, sillä viranomaiset tarkistivat onko tunnelissa räjähteitä. Mahdollisista löydöistään he eivät kerro. 

Gazaa kuusi vuotta hallinut Hamas syyttää Israelia liioittelusta. Israelin armeijan mukaan tunneli on tehty äskettäin ja se on ollut käytössä siihen saakka, kun israelilaiset havaitsivat sen. Armeijan mukaan nyt löydetty tunneli on kolmas vastaava löytö Gazassa vuoden aikana.

Muun muassa israelilainen kansalaisjärjestö Gisha, joka tekee työtä palestiinalaisten vapaan liikkuvuuden puolesta, on kehottanut Israelia sallimaan rakennusmateriaalin kuljetuksen. Järjestön mukaan kielto vaikuttaa siviilien elämään ja vaikeuttaa humanitaarista työtä. Gazassa elää 1,7 miljoonaa ihmistä. Alue on kooltaan 363 neliökilometriä eli samankokoinen kuin esimerkiksi Turku ja Kaarina yhteensä.